Dat gezond eten de kans op kanker vermindert en een ondersteunende rol speelt bij de behandeling, weten veel mensen. Maar er is geen bewijs dat voeding alleen kanker kan genezen. Toch wordt dit gesuggereerd in de nieuwe documentaire The Food Cure.

Vanavond wordt de film 'The Food Cure' voor het eerst in Nederland vertoond. De maker volgde 5 jaar lang mensen met kanker die met behulp van een heel streng dieet hopen hun tumoren te kunnen verslaan. Dat blijkt in twee gevallen ijdele hoop. Bij vier patiënten lijkt het aan het aan het einde van de documentaire de goede kant op te gaan. Maar of het extreme dieet van veel verse sappen, enorme hoeveelheden groenten en driemaal daags een koffieklysma hier iets mee te maken heeft is nog maar de vraag.

'Misleidend en ronduit gevaarlijk'

KWF Kankerbestrijding heeft geen goed woord over voor het zogeheten Gerson-dieet. De film is misleidend en ronduit gevaarlijk voor patiënten die toch al met zo veel onzekerheid en angsten te maken hebben, vertelt woordvoerder Mischa Stubenitsky. "Gezonde voeding ter aanvulling van bestaande therapieën is natuurlijk een prima idee. Maar met zo'n extreem dieet beperk je de opname van essentiële voedingsstoffen die je lichaam hard nodig heeft. En stoppen met de reguliere behandeling is levensgevaarlijk."

'Gaandeweg steeds meer overtuigd van het effect van het dieet'

KWF Kankerbestrijding pleit daarom voor een soort disclaimer bij de film om kijkers te waarschuwen voor het eenzijdige beeld dat wordt geschetst. De Duitse filmmaakster Sarah Mabrouk is zich van geen kwaad bewust: "Toen ik begon met de film was ik erop uit charlatans te ontmaskeren die met dubieuze behandelingen argeloze patiënten lokken, maar gaandeweg het productieproces raakte ik steeds meer overtuigd van het effect van het Gerson-dieet."

Volgens Mabrouk wordt er veel te weinig geïnvesteerd in wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van voeding bij de bestrijding van kanker: "Er wordt ontzettend veel tijd en geld gestopt in onderzoek naar dure geneesmiddelen. Daar valt uiteindelijk vaak grof geld mee te verdienen. Naar de genezende werking van voedsel bij kanker wordt nauwelijks gekeken. Want ja, voor een broccoli of een paprika kan je geen patent aanvragen.'

Ongenuanceerd beeld

Hoogleraar Ellen Kampman doet al tientallen jaren onderzoek naar voeding en kanker. Zij gelooft in de goede intenties van de filmmakers maar waarschuwt, ook online, voor het ongenuanceerde beeld dat 'The Food Cure' geeft. "Patiënten met vergevorderde kanker zijn vaak zo wanhopig dat ze elke strohalm aangrijpen", zegt ze. "Maar er is geen enkel bewijs ervoor dat zo'n streng dieet kanker kan genezen."

Ze ondersteunt het Gerson-dieet niet. "Er komt onderhand gelukkig steeds meer onderzoek naar voeding en beweging tijdens kankerbehandeling, zo kun je bijvoorbeeld minder bijwerkingen van chemo krijgen als je gezond eet. Maar stoppen met de reguliere behandeling om met iets als het Gerson-dieet je kanker te bestrijden, dat is een heel slecht idee."

KWF pleit voor disclaimer documentaire antikanker-dieet

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.