Het personeelstekort is overal in de zorg voelbaar. Ook in de kraamzorg en dat gaan prille gezinnen merken.  De Volkskrant schrijft dat gezinnen soms zelfs de kraamhulp moeten delen.

Drie gezinnen op een dag 

Erna Majoor is kraamverzorger. Ze heeft er bewust voor gekozen om voor zichzelf te werken. "Bij bureaus moet je vaak twee tot drie gezinnen draaien en daarvoor krijg je maar een paar uurtjes per gezin. Dan kun je niet de zorg geven die nodig is." Voorheen heeft Erna wel bij een bureau gewerkt, maar dat vond ze 'vreselijk'. Het indelen van haar dag om bij drie gezinnen langs te kunnen gaan was bijna onmogelijk. "Om half 8 beginnen en dan van half 8 tot half 11 bij de één en gauw door. Dan ben je van 11 tot 2 bij de ander en van half 3 tot half 6 bij de derde. Ik kon absoluut niet voldoende hulp geven."

Door de werkdruk wist ze soms niet meer wat bij de verschillende gezinnen de situatie was. Majoor vertelt: "Is het nu een jongetje of een meisje? Geeft de moeder nu wel of geen borstvoeding? Dat is zeer frustrerend." Door het personeelstekort moeten kraamhulpen sneller werken en dat brengt risico’s met zich mee. "Denk aan een borstontsteking, een kindje dat uitdroogt of te weinig voeding krijgt." 

'Kraamzorg is geen luxe'

Siska de Rijke van de Nederlandse Beroepsvereniging voor Kraamverzorgenden waarschuwt dat de leegloop blijft bestaan: "De kraamvrouwen kunnen de kraamgezinnen daardoor onvoldoende zorg geven in de eerste tien dagen na de bevalling. Het is dan nog een precaire situatie. Kraamzorg is geen luxe."

Volgens de beroepsvereniging werken er 9 duizend kraamverzorgers bij 140 verschillende organisaties. De Rijke: “Die organisaties beconcurreren elkaar in plaats van met elkaar samen te werken. Ik heb al tegen het ministerie gezegd dat ze de regie moeten pakken." In de tussentijd gaan ziekenhuizen ervan uit dat er kraamzorg is, maar daar kun je volgens De Rijke niet meer vanuit gaan. "We komen handen tekort en misschien moeten vrouwen wel langer in het ziekenhuis blijven."