Tunahan Kuzu beweert in een woensdag geplaatst filmpje op Facebook dat artsen allochtone ouderen eerder laten sterven dan autochtone Nederlanders. De DENK-lijsttrekker krijgt veel kritiek vanwege zijn uitspraak.

In het Facebook-live filmpje zegt de Kuzu dat hij heeft gehoord van een aantal medisch specialisten “dat ze signalen krijgen dat bij ouderen met een migrantenachtergrond de stekker sneller eruit wordt getrokken dan bij mensen die geen migrantenachtergrond hebben.” 

Het probleem is volgens de DENK-lijsttrekker de taalbarrière. Als de allochtone ouderen de opdracht krijgen om met de ogen te knipperen, begrijpen ze dat niet altijd. De artsen zouden dan de stekker eruit trekken. “Het is onbegrijpelijk dat dit in Nederland anno 2017 gebeurt,” aldus Kuzu.

Op sociale media wordt vol ongeloof gereageerd op de uitspraken:

René Héman, voorzitter van de artsenfederatie KNMG, zegt in een reactie dat de uitlating van Kuzu kant noch wal raakt: “de suggestie van DENK-lijsttrekker Kuzu, dat artsen zieke allochtone ouderen eerder zouden laten overlijden, past duidelijk in de verkiezingscampagne.”

Kuzu houdt echter voet bij stuk. “Ik zeg niet dat alle artsen dit doen […] maar ik heb signalen dat dit in een aantal gevallen gebeurt" en "ik kom binnenkort met bewijs,” zo zegt hij tegen RTL Nieuws.