Stress en een gejaagd gevoel: veel mensen hebben er geregeld last van. Rosa de Vries (Hogeschool Utrecht) stortte zich, samen met mensen die veel last hebben van prikkels, op dit probleem en probeerde er iets op te verzinnen. Ze ontwierpen Mellow: een kussen met een hartslag.

"Een hartslag is van nature iets waar we ons rustig bij gaan voelen," vertelt Rosa de Vries, "Denk aan baby's bij hun moeder op schoot of, eerder al, in de baarmoeder." Dat was voor haar reden om een hartslag te gebruiken in het kussen. Het kussen trilt, maar maakt geen geluid. "Geluid leidt al heel snel af, terwijl een pulserend gevoel juist heel fijn is. Bovendien kunnen mensen het kussen nu gebruiken, terwijl anderen dat niet direct iets van merken."

Nog zoeken naar de juiste hartslag

Het ontwerpen van het kussen zit nog in een vroege fase. "Het prototype dat ik nu heb, klopt met een frequentie van ongeveer 60 slagen per minuut. Dat is de normale hartslag van een volwassene in rust. Maar eigenlijk is dat nog te snel. Proefpersonen zeggen dat het eigenlijk nog wel iets lager zou moeten zijn. Dus in het definitieve model gaat de hartslag waarschijnlijk naar 50 slagen per minuut", aldus De Vries.

Nog niet te koop, wel op festivals

Het kussen is nog niet te koop. Wel probeert Rosa de Vries het proefmodel deze zomer uit op een aantal festivals, bijvoorbeeld op de TT in Assen. "Mensen kwamen daar soms heel erg gestrest binnen bij de EHBO en het was mooi om te zien dat het bij hen onmiddellijk affect had."Zelf ervaren hoe Mellow voelt? Kijk hier om te kijken op welk festival Rosa de Vries deze zomer nog meer staat.