Nooit had kroegbaas Richard Keller (27) zorgen over zijn zaak. Tot de coronacrisis begon en de horeca gesloten werd. Maar de somberheid was van korte duur: "Het heeft mij 100 procent een betere ondernemer gemaakt."

Hij opende 's morgens zijn café De Pomp in Baarle-Naussau en vanaf dat moment zat het vol. En met de opening van zijn tweede zaak in het vooruitzicht kon het haast alleen goed blijven gaan met horeca-ondernemer Keller. Tot de verplichte sluiting van 15 maart. Een zware periode volgt. En ondanks dat 45 procent van de horeca-ondernemers in Nederland vorige maand aangaf binnen een jaar gedwongen zou moeten stoppen met zijn zaak, kan Keller terugkijken op een periode waar hij ook sterker is uitgekomen.

Geen 1,5 meter afstand in tweede zaak

Kellers tweede zaak gaat open als de 1,5 meter-maatregel eraf is. "Er moet ook nog een hoop gebeuren, maar het heeft dus ook nog niet echt haast. Zeker als De Pomp gewoon goed blijft lopen." Zijn nieuwe zaak richt zich op jongeren, vanaf 18 jaar. "Omdat ik geen 1,5 meter afstand ga afdwingen in een nieuwe zaak, wacht ik. Hoe lang is de grote vraag."

Ondertussen lopen de vaste lasten op. "Maar er zijn veel mensen die goed meedenken en die ook snappen dat als ik open ga, ik ook meteen voor 10 jaar open moeten." Zo kon Keller met de eigenaar van het pand een regeling treffen. "Maar het kost mij nog steeds geld, hoor." De kroeg zou 1 juni open hebben gemoeten. "Nu wacht ik op groepsimmuniteit. Het kan nog heel lang duren, misschien wel twee jaar." Café Het Stekkie, zoals de zaak moet gaan heten blijft dus vooralsnog dicht.

De nieuw zaak van Keller: Café Het Stekkie
Bron: EenVandaag

Eerst kopzorgen

Het moment waarop hij hoorde dat zijn zaak De Pomp dicht moest door corona, weet hij nog goed. Om 17.30 uur hoorde Keller het en om 18.00 uur moet ie dicht. "Niet realistisch, maar het zal toch moeten", zei hij destijds. Als hij terugkijkt op de periode beschrijft hij het als een totale rollercoaster. "Er is heel veel gebeurd, heel veel is onzekerheid gezeten. En ik heb het ook twee weken echt slecht gehad, in mijn koppie vooral. Ik kon helemaal niks. Er werd door mijn boekhouder en door mensen om mij heen wel rust ingepraat, zodat ik wat rustiger werd."

Toch maakt Keller zich nu weinig zorgen. Hij vindt dat de regelingen voor ondernemers meer dan prima zijn geregeld door de overheid. "Ook wanneer ik het allemaal laat doorrekenen door mijn boekhouder, ziet het er allemaal prima uit."

Lees ook

Opnieuw dicht

Op 1 juni kon De Pomp weer open. "Maar toen kreeg ik twee waarschuwingen van de gemeente. Klanten stonden op de stoep en hielden geen afstand en het zag er druk uit bij mij. Twee mensen vonden het nodig om daar melding van te maken. Dus toen ben ik 9 juni weer dichtgegaan en 1 juli opnieuw geopend."

Een van de gasten op het terras denkt dat door andere horeca-ondernemers melding is gemaakt. "Dat hoorde ik van anderen uit het dorp. Schandalig, gewoon erbij gelapt", zegt een gast op het terras van De Pomp. "Maar daardoor heeft hij wel heel veel respect van klanten verdiend, want iedereen houdt nu veel meer rekening met de regels. Niet meer dan vier mensen aan een tafel, klaar."

Betere ondernemer

"Het is echt ongelooflijk geweest", blikt Keller terug op de hele situatie. "Maar ik denk dat veel jonge kroegbazen net als ik door de coronacrisis ineens echt ondernemer zijn geworden. Het was hier in De Pomp namelijk gewoon heel simpel: deur open en de tent zit vol. Maar nu ben ik echt ondernemer en weet ik ook hoe het is om in een zware dip te komen."

Keller moest zich noodgedwongen ook ineens bemoeien met dingen waar hij eerder niks mee te maken had. "Ik had fantastische zaakvoering en ik hoefde mij nergens druk over te maken. De boekhouding en dergelijke had ik allemaal uit handen gegeven, maar nu moest ik mij erin mengen. Ik ben een betere ondernemer geworden door de coronacrisis. 100 procent."

Verslaggever Laura Kors in gesprek met kroegbaas Richard Keller

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.