De inkt van het akkoord van Minsk over een staakt-het-vuren in Oost-Oekraine was nog niet droog, of in Den Haag ontstond gisteren commotie rond een van de bereikte afspraken. In een amnestie-clausule is vastgelegd dat er een wet moet worden aangenomen die vervolging verbiedt van personen betrokken bij gebeurtenissen in de regio's Loehansk en Donetsk. In dat gebied stortte op 17 juli vorig jaar vlucht MH17 neer. Krijgen de daders van de ramp die onder meer aan 196 Nederlanders het leven kostte nu ook amnestie?

Kamerleden vroegen direct om opheldering bij het kabinet. Minister Koenders liep daarop weten dat de Oekraïense president Poroshenko hem heeft verzekerd dat de verantwoordelijken achter de aanslag op vlucht MH17 niet onder de amnestie-clausule zullen vallen. Internationaal strafrechtadvocaat Geert Jan Knoops trok dat echter direct in twijfel. Volgens hem blijft een mondelinge toezegging riskant en zal er expliciet schriftelijk moeten worden vastgelegd dat er een uitzondering zal worden gemaakt voor de daders achter de MH17. Maar is ook de Russische president Poetin daartoe bereid?

Komt er ooit gerechtigheid voor de nabestaanden van de 298 inzittenden van vlucht MH17? Of biedt de amnestieclausule de daders nu voor altijd een vrijgeleide? 

EenVandaag bezoekt Robbert van Heijningen, wiens broer, schoonzus en neefje omkwamen bij de ramp. Ook een gesprek met journalist en Ruslandkenner Hubert Smeets. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.