Er zouden weer nieuwe initiatieven lopen om de Olympische Spelen naar Nederland te halen. Dit keer gaat het om de Spelen van 2032. Dat meldt BNR.

In 2028 is het precies 100 jaar geleden dat de Spelen in Amsterdam werden gehouden. Er werd eerder een grote lobby gehouden om de Olympische Spelen naar Nederland te halen. Het land veranderde toen al gauw in een olympisch debatcentrum, waar alle belanghebbenden hun hokjes streng bewaakten en voortdurend met elkaar in de clinch lagen. 

Olympisch plan 2028

"De droom om de Olympische Spelen naar Nederland te halen bestond vooral onder een klein clubje mensen. Daarbuiten waren maar weinig mensen er echt mee bezig", aldus sporthistoricus Jurryt van de Vooren.

Het Olympisch Plan 2028 strandde in 2012. Het kabinet Rutte II zag bij de formatie in 2012 af van het streven om de Olympische Spelen naar Amsterdam te halen, omdat er tegelijkertijd veel bezuinigingen werden doorgevoerd. Toen werd gevreesd dat er geen draagvlak was. 

"Daarna hoorde je er niemand meer over. Dat laat ook wel zien dat er niet veel passie voor was", aldus Van de Vooren.

Schippers

Vorig jaar zei Schippers nog tegen EenVandaag dat ze de Olympische Spelen wel naar Nederland wil halen. Uit onderzoek van destijds, onder ruim 10.000 leden van het Opiniepanel blijkt dat er weinig steun is voor de oproep van Schippers. Zes op de tien (60%) vonden toen niet dat Nederland zich kandidaat moest stellen als organisator. Ruim een kwart (28%) vond van wel. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.