Leeuwenwelpen die toeristen in Afrika mogen knuffelen, eindigen vaak als makke prooien voor trofeejagers. De stichting SPOTS wil een einde aan de knuffelpraktijken, omdat het een toerische industrie op zich aan het worden is.

De oproep komt nadat een Amerikaanse arts wereldwijd de woede op zijn hals haalde door Cecil de Leeuw dood te schieten en er lachend achter te poseren.

Lucratieve fokprogramma's


Volgens de stichting worden er momenteel duizenden leeuwen in Afrika gefokt, waarvan een deel is bestemd voor Azië. Daar is een grote vraag naar de botten van leeuwen voor medicinale doeleinden. Omdat het volgroeien van de leeuwen jaren duurt, maken fokkers weinig winst. Dit compenseren ze door toeristen te laten knuffelen met de dieren. Uiteindelijk levert dit de fokkers vele tienduizenden euro’s op.

Canned hunting


Trofeejagers mogen de tamme en soms gedrogeerde leeuwen uiteindelijk schieten. Dit wordt ook wel 'canned hunting' genoemd. Stichting SPOTS denkt dat deze toeristische jacht de komende jaren nog groter wordt, met tienduizenden gefokte dieren. Het wil daarom het knuffelen van leeuwen tegengaan. Daardoor wordt het fokken van leeuwen voor verkoop aan Azië minder lucratief en is het aanbod aan trofeejagers kleiner. Vanavond in EenVandaag een reportage over de ‘canned hunting’.

 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.