Klokkenluidster en dierenarts Saskia van Rooy heeft het kort geding dat tegen haar was aangespannen door de zwanendrifter-familie Oostveen gewonnen. De rechter acht stalking en smaad niet bewezen en veroordeelt de zwanendrifters tot alle kosten voor het geding.

De dierenarts toonde in een uitzending van EenVandaag aan dat de zwanendrifters wilde zwanen met geweld vangen en mishandelen. Ook blijkt uit de beelden in de reportage dat ze agressief reageren op  mensen die hen aan spreken op hun gedrag.

Advocaat Sébas Diekstra van de klokkenluidster is blij met de uitspraak: ‘Er is recht gedaan. Het is goed te vernemen dat de voorzieningenrechter zelf heeft kunnen constateren dat er geen sprake is geweest van stalking door cliënte. Uit de stukken en de beelden blijkt dat de vermeende stalking is geënsceneerd door de zwanendrifters. De aangifte van stalking tegen cliënte moet daarmee dan ook als vals worden gekwalificeerd. De bal ligt nu bij het Openbaar Ministerie in Den Haag om de zaak op te pakken en tot vervolging over te gaan voor deze valse aangifte.’

Zwanendriften is het houden van knobbelzwanen in de open natuur, voor de handel en de kweek. Twee families in Nederland hadden daar een ontheffing voor. Maar in praktijk ontvreemdden de families honderden jonge wilde knobbelzwanen uit de vrije natuur. Dat levert soms duizenden euro’s per zwanenpaar op. 

De uitspraak kunt u hier nalezen.

Fragment 1

Fragment 2

Fragment 3

Fragment 4