Dierenarts en klokkenluider Saskia Van Rooy moet voor de rechter verschijnen na een klacht van drie zwanendrifters uit Nieuwerbrug. De zwanendrifters eisen dat de dierenarts zich niet langer negatief over hen uitlaat op social media. 

Zij eisen dat Van Rooy haar publicaties op Facebook en Twitter verwijdert die op hen betrekking hebben. Hiertoe hebben de drie een kort geding aangespannen, zo laat Van Rooy's advocaat Sébas Diekstra vandaag weten aan EenVandaag: “Het heeft er alle schijn van dat de drie zwanendrifters het nu gemunt hebben op de kroongetuige in de omvangrijke strafzaak die tegen hen loopt, kennelijk om haar in diskrediet te brengen en monddood te maken.”  

De misstanden bij het zwanendriften werden landelijk bekend na uitzendingen van EenVandaag in mei en juli waarin heftige beelden van de mishandeling van zwanen en de mishandeling van dierenarts Van Rooy door de zwanendrifters te zien waren.

'Harde feiten'

Volgens Diekstra hangt de dagvaarding voor het kort geding samen met de op handen zijnde strafzaak tegen de zwanendrifters. Diekstra: “Dierenarts Van Rooy stelde ernstige misstanden omtrent het illegaal vangen, mishandelen, leewieken en verhandelen van wilde zwanen door de zwanendrifters aan de kaak en legde hun illegale handelingen op film vast. Zij stelde ook het falen van de toezichthouders als NVWA en politie aan de kaak, die de zwanendrifters jarenlang ongemoeid hun gang lieten gaan. Ze stelde het wapenbezit van de zwanendrifters die haar hadden mishandeld ter discussie. De uitlatingen en publicaties die mijn cliënte hierover op social media plaatst berusten op harde feiten die zij nauwgezet op camera heeft vast gelegd."

Vervolging

Mede naar aanleiding van Van Rooy's beelden bij EenVandaag besloot Staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) om de ontheffingen van de zwanendrifters in te trekken. De staatssecretaris wil met een verbod een einde maken aan het zwanendriften. Het Openbaar Ministerie vervolgt de zwanendrifters voor het illegaal toe-eigenen, mishandelen en verhandelen van wilde zwanen. Ook worden zij ervan verdacht jonge zwanen zelf te leewieken. Dit leewieken, waarbij een stuk van het vleugelbot wordt afgeknipt, mag sinds 1996 alleen door een dierenarts gebeuren. Ook het leewieken door de zwanendrifters werd op beeld vastgelegd.

Dierenarts Van Rooy werd bij het filmen van de illegale praktijken van de zwanendrifters diverse malen ernstig door hen mishandeld. Eén van de zwanendrifters wordt inmiddels voor mishandeling door het Openbaar Ministerie vervolgd. Eén van de andere zwanendrifters waartegen Van Rooy aangifte van mishandeling had gedaan, deed daarna aangifte van vermeende stalking tegen haar.

Omdat het Openbaar Ministerie besloot om hem niet wegens mishandeling te vervolgen, diende advocaat Diekstra daarover middels een artikel 12 SV-procedure een klacht bij het Gerechtshof in. Hij wil dat deze zwanendrifter alsnog voor mishandeling vervolgd wordt. "Deze zwanendrifter heeft nu samen met zijn vrouw en vader mijn cliënte in kort geding gedagvaard om haar het zwijgen op te leggen", aldus Diekstra. Diekstra liet eerder al namens de dierenarts weten dat hij bij de politie een klacht had ingediend omdat deze drie zwanendrifters nog steeds hun wapenvergunning zouden hebben. 

De zitting van het kort geding is op 30 september 2015 om 12.00 uur bij de rechtbank Den Haag.

Kijk hieronder de tweede uitzending terug die EenVandaag maakte over de zwanendrifters. Meer in ons dossier.