Kleine ondernemers vinden dat ze teveel betalen voor hun pintransacties. Waar de grote supermarktketens gemiddeld drie cent per transactie betalen, moeten kleine ondernemers soms vijf tot zes cent per transactie afdragen. Kleine ondernemers komen nu gezamenlijk, met het PinCollectief, in actie om dit omlaag te brengen.

Jaap van der Veer runt een goedlopende bakkerij. Op zijn toonbank prijkt het bordje 'ook hier kunt u contactloos betalen', maar eigenlijk is hij daar helemaal niet zo blij mee. "Gemiddeld gaat er vijf tot zes cent van elke transactie naar de bank." Te veel, vindt ook de zoon van Jaap en kwam met het idee van het PinCollectief. "Heel veel ondernemers hebben te maken met hoge pinkosten. En wij willen dit door middel van het collectief omlaag brengen. Als je ziet dat ongeveer zestig procent van de klanten in mijn winkel met pin betaalt en banken een hoog tarief vragen, dan gaat dat ook ten koste van de winkelier."

info
clock 05-03-2018 01:00

Het PinCollectief vindt dat de pintarieven tussen het grootwinkelbedrijf en een zelfstandig ondernemer onverklaarbaar groot zijn. Doel van het collectief: de pinkosten omlaag brengen.

Toen kaashandelaar Jan Jaap Overeem werd meteen enthousiast van het Collectief en twijfelde geen seconde en sloot zich meteen aan. "Toen ik hoorde dat supermarkten maar de helft betalen per pintransactie, dan wil ik dat ook." Er sluiten zich inmiddels steeds meer kleine ondernemers aan bij het collectief. 

Eenvoudige economische wet

Kleine ondernemers betalen nu eenmaal meer en dat is volgens de Betaalvereniging Nederland heel simpel uit te leggen. "Het is een eenvoudige economische wet. De bakker op de hoek betaalt ook meer voor zijn meel dan de grote supermarkt. Tenslotte verkopen de supermarkten meer. Dat geldt ook voor de pinkosten", aldus Gijs Boudewijn. Oplossing voor de mkb'ers? De kosten drukken. "Dat kun je als kleine ondernemer eigenlijk alleen doen door je te verenigen in een collectief Zo kun je met z'n alleen een groter volume aanbieden en zo een betere onderhandelingspositie creëren. Dat is echt de enige reden om een beter tarief te krijgen", denkt Boudewijn.

Kleine ondernemers kunnen zich middels de site van het PinCollectief aanmelden. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.