In de buurt van het Limburgse Venray verrijst een futuristisch gebouw midden tussen de weilanden. Het heeft de grandeur van een hoofdkantoor van een hippe nieuwe bank, maar hier zullen in de toekomst geen yuppen rondlopen maar kippen. 

De nieuwe stal heet Kipster en is volgens de makers de meest dier- en milieuvriendelijke stal van Nederland. De kippen hebben er veel daglicht, vrije uitloop en zelfs echte bomen om in te zitten. Supermarktketen Lidl heeft een contract van 5 jaar getekend voor de afname van alle eieren van de Kipster-kippen. 

Scepsis

En zelfs dierenbeschermingsorganisaties als Wakker Dier zijn enthousiast over de nieuwe stal. Traditionele kippenboeren in de omgeving kijken met gemengde gevoelens naar Kipster.  Ze vinden het een mooi initiatief, maar denken dat de nieuwe stal te duur is. Voor die prijs is het onmogelijk om dit systeem op grote schaal in te voeren, zeggen de kippenboeren. Probleem is dat de meeste supermarkten nog steeds willen inkopen voor de laagste prijs, zeggen ook wetenschappers die zich in nieuwe kippenstallen verdiepen.