Gisteravond gingen in talkshow Pauw twee varkensboeren in gesprek met twee dierenactivisten. Varkensboer Theo Vernooij zei in dat interview dat kinderen die opgroeien op een boerderij 'het gezondst van allemaal zijn'. Is dat ook zo?

Frisse lucht en veel bewegen: dit komt ten goede van de gezondheid. Is het dan ook zo dat kinderen die opgroeien in een groene omgeving een beter immuunsysteem hebben?

'Stressgevoelens verdwijnen eerder door contact met natuur'

Volgens Sjerp de Vries, omgevingspsycholoog aan de WUR, laten veel onderzoeken zien dat er een verband is tussen een groene woonomgeving en de voordelen die dat heeft voor je gezondheid: "Onderzoek laat zien dat op korte termijn, mensen positiever gestemd zijn als ze in contact komen met natuur. Daarnaast komen ze sneller tot rust en verdwijnen stressgevoelens eerder."

Als het specifiek om kinderen gaat, vertelt De Vries, dan zijn er ook wat onderzoeken die aantonen dat een groene woonomgeving positieve invloeden kan hebben op de gezondheid van een kind. "We hebben zelf onderzoek gedaan, wat laat zien dat kinderen in een groene omgeving wat meer buiten spelen en dat dat, met name voor jongens, gepaard gaat met minder overgewicht."

Luister hier terug naar de Feit of Fictie over de gezondheid van kinderen die opgroeien op een boerderij.

'Boer gaat pas naar de huisarts als hij er dood bij neervalt'

Hoe gezond zijn boeren eigenlijk over het algemeen? Het enige onderzoek dat hier naar gedaan is in Nederland, stamt alweer uit 2008. Bij dit onderzoek, verricht door het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (NIVEL), is gebruik gemaakt van patiëntendossiers van huisartsenpraktijken. De data kwam uit het jaar 2001.

Onderzoeker Robert Verheij: "Als je kijkt naar het bezoek aan de huisarts, dus als je het echt alleen daaraan meet, dan zijn boeren eigenlijk gezonder dan de rest van de beroepsbevolking. Dat gold voor zowel lichamelijke, als psychische klachten." Een uitzondering daarop, vertelt Verheij, waren de snijwonden die boeren opliepen tijdens werkzaamheden.

Toch moeten we die resultaten met enige nuance bekijken. "Wat we de boeren wel hoorden zeggen was dat ze zelden naar huisarts gingen als ze klachten hadden. Ook al vielen ze er bij wijze van spreken, dood bij neer. Dus dat kan daar ook een rol in spelen."

Lees ook

Hooikoorts en astma

Het onderzoek van NIVEL concentreerde zich op volwassenen. Hoe zit het met kinderen? Ook daar is volgens Lidwien Smit, epidemioloog bij het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) aan de UU, in binnen- en buitenland onderzoek naar gedaan. "We zien dat kinderen die opgroeien op boerderijen, veel minder vaak allergieën hebben, zoals bijvoorbeeld hooikoorts. Ze hebben ook minder vaak astma. Je ziet dat dit soort allergieën twee keer zo weinig voorkomen bij kinderen die opgroeien op een boerderij."

Volgens Smit komt dat door het volgende: "Dat geldt met name bij kinderen die veel contact hebben met dieren, zoals koeien. Of kinderen die veel in stallen komen, met stro en hooi. Het vermoeden is dat kinderen die dus in stallen komen, blootgesteld worden aan veel meer micro-organismen zoals bacteriën en schimmels. En dat kan een positief effect hebben op je immuunsysteem."