Ongerustheid bij ouders over hun kind blijkt vaak terecht: zij voelen aan wanneer iets mis is met een kind. Artsen gaan daar echter niet altijd in mee. Daar komt verandering in. Ouders worden vanaf vandaag beter gehoord door artsen van het Nijmeegse Radboudumv. Dat ziekenhuis neemt een nieuw systeem in gebruik.

PRESS is een innovatief signaleringssysteem dat de zorg voor kinderen veiliger moet maken. Met het 'kinderalarm' zullen de zorgen van ouders serieuzer genomen worden. 

Het alarmsysteem PRESS zorgt ervoor dat artsen, verpleegkundigen en ouders risico’s op een gecompliceerd ziekenhuisbeloop eerder signaleren. Als ouders aangeven dat het dreigt mis te gaan met hun zieke kind dan gaan de signalen op rood, ook als dat uit medische gegevens niet blijkt. 

In EenVandaag spreken we met kinderarts Joris Fuijkschot, tevens bedenker van het systeem. Hij legt uit waarom dit zo belangrijk is en worden ouders nu niet over bezorgd? Daarnaast doet een moeder, die niet gehoord werd door het ziekenhuis in Zutphen, haar verhaal. Haar dochtertje bleef huilen en spuugde haar voeding uit, volgens de artsen was er niets aan de hand.

In Radio EenVandaag vertelt kinderarts Cynthia van de Starre van het Erasmus MC-Sophia, en verbonden aan de Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde waarom zij blij is met dit systeem.