Jan Broertjes, bestuurslid van het Genootschap van Burgemeesters, pleit voor een kiesdrempel in het lokale bestuur. Zo’n kiesdrempel houdt in dat een partij een minimaal percentage van de uitgebrachte stemmen moet hebben om in de Raad te komen. 

Broertjes vreest voor de kwaliteit van het gemeentebestuur, omdat het steeds moeilijker wordt om een college te vormen, dat breed wordt gedragen in de raad: “Het wordt steeds lastiger om hier chocola van te maken”.

EenVandaag ging kijken in Almelo, waar de gemeenteraad is samengesteld uit 14 partijen, op een totaal van 35 zetels. En voor de komende verkiezingen staan zelfs 16 partijen op de kieslijst. Politicoloog Kees Aarts (TU Twente) ziet het grote aantal partijen als een bedreiging van de kwaliteit van de gemeentepolitiek. De Almelose burgemeester Jon Hermans (VVD) bevestigt dat het grote aantal partijen in haar gemeenteraad vertragend werkt. De splinterpartijen zelf vinden alle kritiek maar onzin: “Dit is nou eenmaal democratie.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.