Moet kerncentrale Borssele ook een extra check-up krijgen, nu twee kerncentrales uit dezelfde fabriek gesloten zijn vanwege mankementen?

Net over de Nederlandse grens bij bij Antwerpen en Luik liggen twee kerncentrales: Doel en Tihange. Al maanden heerst er grote ongerustheid over de veiligheid van deze centrales zowel bij de zuiderburen als in de grensgemeenten in Nederland rond de centrales.

In het reactorvat van Doel 3 zijn namelijk meer dan 8000 haarscheurtjes ontdekt en ligt daarom stil tot nader onderzoek. In het vat van de centrale Tihange 2 zijn vorige week ook dezelfde haarscheurtjes gevonden. De twee centrales zijn al oud en de reactorvaten zijn destijds gesmeed door De Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) de ooit roemrijke scheepswerf en machinebouwer.

Zij hebben destijds 22 reactorvaten voor kerncentrales gebouwd. Deze vaten staan overal ter wereld. RDM was begin jaren 70 ook verantwoordelijk voor het smeden van het reactorvat in Borssele. Wouter Den Dulk, oud technisch directeur van de Rotterdam Droogdokmaatschappij smeedde de reactorvaten destijds. In Eenvandaag exclusief zijn visie op de mankementen.