Al bijna 10 jaar loopt Katie Zomer (25) in jurken met blouses, kniekousen en witte panty’s. Samen met duizenden andere meisjes wereldwijd is zij onderdeel van de lolitacommunity. "Veel mensen denken dat lolita’s zich verkleden, maar voor mij is dit gewoon normaal."

Voordat Katie in aanraking kwam met lolita's, was ze zoekende naar een stijl die bij haar past. Ze experimenteerde wel vaker met kledingstijlen op de middelbare school: zo kleedde ze zich een tijdje als gothic. 'Gewone' kleding vond ze altijd een beetje saai.

Een vakantie in Japan veranderde alles. "Ik was al geïnteresseerd in de Japanse cultuur. Mijn moeder en ik gingen samen twintig dagen naar Japan. Tijdens die vakantie heb ik mijn allereerste lolitajurk gekocht. Daar is het voor mij begonnen."

Eigen winkel

Voor Katie is de kledingstijl inmiddels meer dan alleen de jurken die zij draagt. Ze heeft een eigen winkel, waar ze zelf kleding maakt en verkoopt. "De jurken die je in Japan koopt, passen veel meiden met een Nederlandse bouw niet. Ik kan alles precies op maat maken. Lolita is voor mij een grote uitlaatklep waar ik mijn creativiteit in kwijt kan." 

Per week werkt ze zo’n 40 uur aan haar winkel. Daarnaast werkt ze nog 20 uur in de bibliotheek, om wat geld bij te verdienen. Naar de bibliotheek gaat Katie niet in lolitastijl. Toch is haar stijl nog steeds sierlijk en vrouwelijk.  

Ook als Katie niet in in lolitastijl gekleed is, kiest ze vaak voor sierlijke en vrouwelijke kleding
Ook als Katie niet in in lolitastijl gekleed is, kiest ze vaak voor sierlijke en vrouwelijke kleding

Hechte community 

In lolitakleding voelt Katie zich mooi en vrouwelijk, maar voor haar is er meer dan dat alleen. Samen met andere lolita's vormt ze een hechte gemeenschap die elkaar maandelijks ziet en evenementen als high tea's organiseert.

Als er internationale bijeenkomsten georganiseerd worden, komen er honderden lolita's samen. In Nederland varieert dat van tien tot vijftig meiden. "Dat we dit met elkaar kunnen delen, maakt het heel leuk. Het is natuurlijk extra leuk om te horen dat mensen plezier beleven aan de kleding en spullen die ze in mijn winkel gekocht hebben."

Niet goedkoop

Om in lolita rond te lopen, moet je wel investeren, de kleding is namelijk vrij duur. Om een volledige outfit te kopen, moet je tussen de 500 en 700 euro uitgeven. Niet alleen de jurken, maar ook de accessoires vallen daaronder. Ook Katie heeft die investering gedaan. "Ik heb voor een paar duizend euro kleding in mijn kast hangen, maar ik kan veel met elkaar combineren, dus de kosten lopen nu niet meer zo hoog op." 

LEES MEER:

Katie koopt per jaar nog zo'n twee tot drie jurken. "Als je kleding nieuw koopt, ben je rond de 250 euro kwijt, maar inmiddels is er een bloeiende tweedehandsmarkt, waardoor je een stuk voordeliger uit kan zijn. Ook maak ik mijn eigen kleding, als ik daar tijd voor heb."

‘Ik zie mensen fluisteren als ik langsloop’

Door de jaren heen moest Katie wel een olifantenhuid opbouwen. Niet iedereen begrijpt de keuze van haar kledingstijl en regelmatig krijgt Katie negatieve reacties te horen. "Vaak zijn het tieners die dat doen. Er is weleens 'hoer' naar me geroepen, maar ik ben juist van top tot teen bekleed en bedekt. Degelijker dan dit wordt het niet. Ook kijken of fluisteren mensen als je in lolita langsloopt. Ik focus me er niet meer op, maar voor meiden die er net mee beginnen, is dat soms wel moeilijk."

Bij een lolita-uitje worden vaak fotoshoots gehouden
Bij een lolita-uitje worden vaak fotoshoots gehouden

Steeds meer lolita's

De afgelopen jaren zijn er steeds meer lolita's bijgekomen. In veel verschillende landen zijn er community’s. Katie hoopt dat dit in de toekomst doorzet: "Ik wil dat het populairder en diverser wordt. Ook hoop ik dat veel meer lolita’s uit verschillende landen elkaar kunnen ontmoeten."

Zelf wil Katie ook actief blijven en veel successen met haar winkel boeken. "Ik hoop dat mijn winkel nog meer een plek wordt waar mensen Japanse mode kunnen ontdekken. En ik wil evenementen blijven organiseren, waar ik lolita’s samenbreng."

info

Lolita is een elegante en meisjesachtige modesubcultuur die rond het jaar 2000 overwaaide van Japan naar Nederland. Het is een stijl met veel kleur en expressie als tegenreactie op de uniformiteit die Japan kenmerkt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.