Goudvissen, de meest gehouden en misschien wel de meest bekende vijvervis. Toch worden ze met regelmaat gedumpt in grachten of ander water. In 2016 gooide een bewoner van Veenendaal tachtig goudvissen in de Veenendaalse grachten en begin dit jaar werden er elf visjes gedumpt in Arnhem. In een gracht in die laatste stad werd een zoektocht opgezet naar de gedumpte visjes. Het resultaat daarvan: slechts één van de elf goudvissen werd gevangen. De rest is waarschijnlijk opgegeten. Volgens ecoloog Fabrice Ottburg is dat ook niet gek: goudvissen kunnen niet overleven in het wild. Klopt dat?

Goudvissen zijn kweekvarianten van de giebel, en de giebel leeft wel in het wild. Volgens senior-aquarist Werner Klotz kunnen goudvissen daarom ook prima overleven in het wild. "Als er genoeg voedsel is en er geen natuurlijke vijanden zijn tenminste, dan kan de vis het overleven." 

Goudvis heeft geen camouflage

Ondanks zijn naam heeft de moderne goudvis niet echt een gouden kleur, hij is eerder egaal rood of oranje. En dat valt op. Niet alleen voor mensen, maar ook voor roofdieren. De goudvis heeft geen camouflage, zoals andere vissen dat wel hebben. "De meeste vissen die in het wild in Nederland voorkomen zijn redelijk gecamoufleerd. Die hebben namelijk een donkere bovenkant en een zilverachtige onderkant om weg te vallen tegen de omgeving. En dat hebben die goudvissen niet", zegt bioloog Jelle Reumer daarover.

Niet in de gracht dumpen

Ondanks dat goudvissen een gemakkelijke prooi zijn voor roofdieren, en misschien de gracht dus wel een beetje kunnen opfleuren, is het niet de bedoeling dat je ze daar zonder nadenken in dumpt. "Je weet niet wat je doet met de natuur, misschien brengt die goudvis wel ziektes met zich mee. Blijf gewoon van de natuur af", besluit Klotz.

Daarnaast is de goudvis geen wild dier, maar een gekweekt dier. Volgens Reumer wil je dat gewoon niet hebben, in het wild. "De goudvis heeft andere genetische eigenschappen dan bijvoorbeeld de natuurlijke karper. Je wil ook niet dat een herdershond paart met een wolf vanwege de genetische afwijkingen die daarbij komen kijken."

De vijver is voor de goudvis ook niet echt 'veilig'

De goudvis uitzetten in het wild is dus niet handig, maar in theorie zouden ze daar best kúnnen overleven. Roofdieren zullen het waarschijnlijk niet erg vinden als je je goudvis dumpt, maar het is beter om deze gewoon in een aquarium of vijver te laten rondzwemmen. Al is dat laatste misschien ook niet geheel veilig, zegt Reumer. "Ik ken wel mensen die elk jaar nieuwe goudvissen halen, omdat ze steeds door een reiger uit de vijver worden geplukt"

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.