Het Binnenhof gaat vanaf 2020 volledig op de schop. De ruim vijf jaar durende verbouwingsoperatie gaat de Nederlandse belastingbetaler een slordige half miljard euro kosten. Maar terwijl u en ik van het kabinet straks over moeten schakelen op een (peperdure) warmtepomp en niet langer op gas mogen koken, staat er in de verbouwingsplannen van het kabinet vrijwel niets te lezen over hoe het Binnenhof na de verbouwing op een duurzame manier de toekomst ingaat. Verschillende politieke partijen winden zich op over deze dubbele standaard en willen dat het Binnenhof ‘gasloos’ wordt.

Sober en doelmatig

Uit nieuwe stukken van het kabinet blijkt dat de renovatie vooral ‘sober en doelmatig’ uitgevoerd zal worden. Er zal voornamelijk sprake zijn van noodzakelijk herstel van gebreken en aanpassingen, zodat het Binnenhof weer voldoet aan bestaande wet- en regelgeving. Dit vergt ongeveer 70% van het budget. Over een eventuele overstap naar een ‘gasloos’ Binnenhof staat in de stukken vrijwel niets te lezen, behalve dan dat er ‘slimme oplossingen voor energie, veiligheid, beveiliging, catering, schoonmaak en bezoekers’ moet worden gevonden. Op z’n zachtst gezegd lijkt het erop dat het nemen van energiebesparende maatregelen niet tot de topprioriteiten van het kabinet behoort. 

‘Practice what you preach’ 

Coalitiepartij D66 en oppositiepartij Partij voor de Dieren vinden het schandalig dat er in de verbouwingsplannen vanuit wordt gegaan dat het Binnenhof na de verbouwing nog steeds aangesloten zal zijn op gas. Zij eisen dan ook van staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Raymond Knops dat het Binnenhof na de verbouwing ‘gasloos’ terugkeert. De partijen vinden dat je niet van Nederlanders kan eisen dat ze duizenden euro’s zullen moeten uitgeven om van het gas af te gaan, maar zelf wel Gronings gas blijven verstoken. Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren vindt: "Heel Nederland moet van het gas af, alleen bij de Tweede Kamer, hét voorbeeld van Nederland, gaan we niet van het gas af. Dat kan niet". En collega-Kamerlid Jessica van Eijs van D66 vindt: "Dat we zelf niet het goede voorbeeld geven, is te gek voor woorden".

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.