De Tweede Kamer wil dat make-up vervuild met asbest uit de winkels gaat. Een motie van SP-Kamerlid Cem Lacin hierover is met grote meerderheid aangenomen. Het is aan minister Van Ark om dit nu uit te voeren. "Laat de inspectiediensten doen wat nodig is."

Hij deed dit al op 9 december, na de EenVandaag-uitzending over de aanwezigheid van asbest in cosmeticaproducten van Hema en Douglas. Minister Tamara van Ark van Medische Zorg en Sport kwam pas gisteren met een antwoord. Volgens haar is het van de markt halen van deze producten 'staande praktijk' en gebeurt dit dus nu al.

Kamermeerderheid wil actie van de minister

Maar na herhaaldelijke verzoeken van EenVandaag en het Expertisecentrum Asbest en Vezels hebben de inspectiediensten nog steeds niet ingegrepen en de met asbest vervuilde make-up van Hema en Douglas in de schappen laten liggen. "Maar volgens minister Van Ark was het staande praktijk dat deze producten uit de schappen werden gehaald door de inspectiediensten, de praktijk wijst uit dat dat niet is gebeurd", zegt Cem Lacin.

Na de brief van de minister bracht Lacin zijn aangehouden motie van 9 december direct in stemming, vertelt hij. "En die is met een grote Kamermeerderheid aangenomen. Meteen na het aannemen van de motie, heb ik om een brief gevraagd waarin de minister uitlegt hoe ze de motie gaat uitvoeren, deze brief moet binnen een week komen."

Lees ook

'Volksgezondheid gaat boven winst van bedrijven'

"Deze motie is belangrijk om het kabinet bij de les te houden en bedrijven die denken dat ze wetten en regels kunnen negeren een halt toe te roepen", geeft Lacin aan.

"Asbest in cosmeticaproducten is verboden. En als bewezen is dat er toch asbest in make-up producten zit, moeten die van de markt. De volksgezondheid gaat boven winsten van bedrijven, dus laat de inspectiediensten doen wat nodig is."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.