Zorgverleners zijn veel tijd kwijt met administratieve lasten en dat moet anders. Een nieuw plan dat vandaag door het Ministerie van Volksgezondheid gepresenteerd is, moet verandering brengen in de regeldruk. Politiek Den Haag is trots, maar hoe kijkt de beroepsgroep naar dit nieuwe plan?

Ministers Hugo de Jonge, Bruno Bruins en staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) hebben een plan gepresenteerd dat ervoor moet zorgen dat artsen en verpleegkundigen veel minder tijd kwijt zijn aan onzinnige klusjes en meer tijd kunnen besteden aan de zorg voor hun patiënten. Concreet betekent dit dat er heel wat verplichte procedures geschrapt moeten gaan worden zoals het standaard registreren van verpleegkundige routinehandelingen bij de medisch specialistische zorg.

Huisarts Bart Meijman is blij met dit langverwachte plan: “Er moet echt wat gebeuren want nu zijn we veel te veel tijd kwijt met vinkjes zetten. Ik hoop dat de initiatiefnemers nu ook doorpakken en er een actiecomité komt dat ervoor zorgt dat er over een jaar echt iets veranderd is." Meijman is naast huisarts in Amsterdam Osdorp ook één van de initiatiefnemers van de actiegroep ‘Het roer moet om’. Zij hebben in 2015 een manifest aangeboden aan toenmalig minster Schippers om ervoor te zorgen dat er minder bureaucratie, en dus ook minder regels, in de zorg kwam.

‘Concrete effect blijft achter’

Lieselot Meelker van de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland is kritisch op het nieuwe plan. “Het concrete effect van dit soort plannen op onze beroepsgroep blijft achter. Dat komt doordat werkgevers wel het beleid moeten durven wijzigen. Vaak hangt bijvoorbeeld het declareren van zorg samen met registratie.” 

De vereniging heeft vorig jaar onderzoek gedaan onder verpleegkundigen en daaruit bleek dat het verminderen van administratie veel tijdwinst kan opleveren die dan besteed kan worden aan de patiënt. In de wijkverpleging gaat dat bijvoorbeeld om minstens dertig procent tijdwinst.

Lees hier het actieplan