De gaswinning in Groningen wordt volledig beëindigd. Het kabinet komt tot de conclusie dat alleen door de gaswinning te beëindigen, het aardbevingsrisico en de veiligheid in Groningen kan worden gegarandeerd. Dat heeft premier Rutte bekendgemaakt.

In oktober 2022 moet de gaswinning zijn gedaald tot 7,5 miljard kuub. Daarna moet de winning naar nul dalen. Premier Rutte spreekt tijdens de wekelijkse persconferentie aan het eind van de ministerraad over "een belangrijk besluit". Uiterlijk oktober 2022, maar mogelijk al eerder, moet de gaswinning nog tot onder het niveau van 12 miljard zijn gedaald. 

Het Staatstoeizcht op de Mijnen (SodM) gaf in februari dit jaar nog het advies dat de gaskraan verder dicht moet naar 12 miljard m3 per jaar. Dit in verband met de veiligheid voor de Groningers. Het kabinet gaat nu verder dan dit advies. 

Vorig jaar is er 23,6 miljard kuub gas gewonnen. Dat is al flink minder dan de jaren ervoor, want is 2013 ging het nog om het dubbele: 53,9 miljard kuub. Minister Wiebes heeft gezegd dat niemand door het besluit in de kou komt te zitten.  Zo worden er verschillende maateregelen genomen, zoals een stikstofinstallatie die het gebruik van buitenlands gas geschikt moet maken voor gebruik in Nederland. Wiebes wil nog niet ingaan op de kosten, maar zegt wel "te hebben gevochten voor de Groningers."

De Tweede Kamer reageert positief op het besluit om de gaskraan in Groningen helemaal dicht te draaien. De PvdA spreekt van een "historische stap." GroenLinks wil zo snel mogelijk een debat met minister Wiebes van Economische Zaken over hoe zijn plannen werkelijkheid worden. En de SP feliciteert de Groningers.