Een toenemend aantal Joodse gezinnen zegt weg te willen uit Nederland vanwege het toenemend antisemitisme. Ze voelen zich onveilig en krijgen op straat verwensingen en bedreigingen naar hun hoofd. Dat zegt opperrabbijn Jacobs in EenVandaag.

Ook Jacobs denkt er soms over: “Gedachten die door mijn hoofd gonsden van: Is het wel veilig dat ik in Nederland blijf wonen. Dat is natuurlijk beangstigend, dat is niet goed. Ik blijf hier wonen, al ware het alleen maar vanwege mijn functie. Een kapitein verlaat als laatste het schip”.  Bij Jacobs werd twee weken geleden een steen door de ruit gegooid.

Toegenomen spanningen

Burgemeester Van der Laan van Amsterdam bevestigt de toegenomen spanningen tussen bevolkingsgroepen en het beeld dat het antisemitisme naar aanleiding van de oorlog tussen Israël en Hamas sterk toeneemt. Hij krijgt er dagelijks meldingen van. Ook bij het Meldpunt Discriminatie Internet neemt het sterk toe. Ze hebben de afgelopen weken 122 meldingen gehad, tegenover normaal 10.

Opperrabbijn Jacobs weet niet precies hoeveel Joodse gezinnen daadwerkelijk vertrekken uit Nederland: “Er zijn vele gezinnen die wel met die gedachte spelen. Ik weet één gezin, oudere mensen, die zeggen ‘wij gaan hier weg, waarom zouden we hier blijven en het risico lopen op een nieuwe wereldoorlog’, want dit soort termen worden gebruikt, ‘en mijn ouders hebben al genoeg geleden, moet ik ook nog gaan lijden’.

Bezorgde moeder

In de uitzending van EénVandaag komt ook een bezorgde moeder aan het woord. Ze speelt ook met de gedachte om te emigreren en durft haar kettinkje met Davidster niet meer te dragen op straat. Opperrabbijn Jacobs begrijpt dat en krijgt veel van dit soort verhalen te horen: “Wij moeten hier niet aan toegeven. Dat zijn angstgevoelens en met heel veel van die angstgevoelens word ik geconfronteerd”.

Vandaag werd in moskeeën in Nederland opgeroepen tot meer verdraagzaamheid naar Joodse Nederlanders.

Uitzending

Naast een gesprek met opperrabijn Jacobs spreken we ook met jongerenimam Yassin Elforkani.