Van plantenstudio tot wandelclub: de natuur is populair. Een paar jaar terug sleepten we groen vooral in een terracotta pot het huis in, nu trekken we kantoorloafers uit en wandelschoenen aan. Ook jongeren wagen zich aan tochten. Caroline is een van hen.

Naast foto's van festivals (800 likes), wintersport (700 likes) post Caroline van Zijl ook foto's van de Nijmeegse Vierdaagse op haar Instagram (1700 likes). Op de meeste foto's sport ze fanatiek. Dat spreekt voor zich: ze is managing editor voor Women's Health en wordt ongetwijfeld wel eens bestempeld als fitgirl.

Maar naast boksen en aerial silks (een vorm van luchtacrobatiek) trekt Caroline (29) steeds vaker haar wandelschoenen aan. "Vorig jaar liep ik de Vierdaagse voor het eerst. Toen we begin 2018 hoorden dat we meededen begonnen we serieus met trainen. Daardoor merkten we hoe leuk het eigenlijk was."

#tredsetters

Caroline deelt de foto's en filmpjes van haar wandelingen met duizenden volgers. Vorig jaar richtte ze met vrienden DJ/producer/regisseur Bas Louissen (31) en DJ Sander Hoogendoorn (31) gekscherend een wandelclub op: de 'coolwalkers'. Ze noemen elkaar grappend wandelmatties en gebruiken hashtags als #coolwalkers en #tredsetters. Ook Hoogendoorn wandelt steeds meer: hij trotseerde in december voor Serious Request de kou voor het eerst te voet, in plaats van zich op te sluiten in een glazen huis.

"Eerlijk is eerlijk: wandelen heeft niet een heel hip imago", zegt Caroline. "Tijdens de Drentse Vierdaagse haalden wij de gemiddelde leeftijd omlaag." Toen de vrienden begonnen met wandelen bleek uit reacties uit hun omgeving dat het wandelimago wel een boost kon gebruiken. "Mensen zeiden: 'Dat is een suffe bezigheid', en: 'Het duurt zo lang'. Maar toen we meer op Instagram begonnen te delen kregen we veel leuke reacties." Hiermee inspireerden ze andere jongeren. "Mensen die twijfelden om de Vierdaagse te lopen, hakten nu de knoop door. Wandelen zelf is natuurlijk laagdrempelig. Je hoeft echt niet te wachten met wandelen tot je met pensioen bent."

Over grenzen gaan

Caroline wandelt niet ieder weekend en de Vierdaagse slaat ze dit jaar over. "Met Bas en Sander liep ik 4 dagen iedere dag 50 kilometer, dat was echt een beproeving: zowel mentaal als fysiek. Het was super warm weer, en mijn voeten waren opgezwollen en zaten vol blaren. Dat is een aanslag op je voeten. Ik had een dikke enkel en moest daarna met mijn been omhoog. Je gaat over grenzen om het uit te lopen. Maar het was een onvergetelijke ervaring, je wordt gedragen door het publiek."

"Wandelen biedt ook de mogelijkheid om goede gesprekken te voeren met vrienden. Het geeft rust, het maakt mijn hoofd leeg." Caroline zet haar telefoon vaak uit, en plaatst foto's of video's van wandelingen pas na afloop. "Soms staat mijn telefoon een hele tocht uit. Dit soort dingen zijn heel belangrijk, ook voor mij. Zeker in een periode als nu waar veel mensen met stress te maken hebben en moeilijk tot rust komen." Zo'n wandeltocht mag dan wel tijd kosten, maar volgens Caroline is juist dat goed. "Terugschakelen in de natuur is fijn."

info

Jongeren wandelen steeds vaker

Uit cijfers van de Nijmeegse Vierdaagse blijkt dat de tocht steeds populairder wordt onder jongeren. Waar er in 2016 nog zo'n 5.100 mensen in de leeftijd 21-30 jaar meededen, waren dat er in 2018 6.700. Met name het aantal vrouwen tussen de 21 en 30 groeide: in 2016 deden er 2000 mee met de Vierdaagse. In 2018 waren dat er al 3000.

Jongeren gaan op jongerenwandelvakanties, doen steeds meer mee met bloesem- en lentetochten, organiseren zichzelf in wandelwhatsappgroepen en ook Amerikaanse sterren zoals Taylor Swift, Jessica Alba en Justin Bieber worden regelmatig gespot tijdens het hiken.

Nederland telt meer dan 10 miljoen wandelaars en wandelen is de meest ondernomen vrijetijdsbesteding, bleek uit de Nationale Wandelmonitor van 2016. Van de jongeren tussen de 18-24 jaar wandelt 46 procent wel eens voor het plezier. Tussen de 25 en 44 wandelt rond 70 procent voor hun plezier.

Lekker langzaam

De natuur trekt Caroline aan. "Er is geen betere manier om de natuur in je op te nemen en ervan te genieten dan tijdens een wandeling. Als je fietst flitst alles voorbij. Veel mensen komen tot rust in de natuur. Het is goed voor je mentale gezondheid. Daar kun je op verschillende manieren aan werken, maar steeds meer mensen doen dat door te wandelen." Uit de Nationale Wandelmonitor bleek dat in de natuur zijn de voornaamste motivatie is om te wandelen. Ook zoeken veel mensen ontspanning, bezinning of willen ze hun het hoofd leegmaken. Dit zijn vaker dan gemiddeld wandelaars van 35 tot 54 jaar. En dat is niet gek: 1 op 6 werknemers ervaart burnoutklachten, bleek afgelopen jaar uit cijfers van onderzoeksbureau TNO.

Vanaf 55 jaar wordt er meer gewandeld om gezondheidsredenen. Nederlanders zitten volgens het RIVM meer dan 9 uur per dag, en meer dan de helft van de volwassenen beweegt te weinig, blijkt uit onderzoek van I&O Research. Wandelen kan daarbij uitkomst bieden: het is niet intensief voor de spieren of gewrichten, en daarmee niet blessuregevoelig.

Wandelen zonder matties

Wandelen is vaak nog een sociale bezigheid. "Ik heb nog geen grote tochten alleen gedaan, wel kleinere wandelingen", zegt Caroline. "Die uitdaging zou ik wel met mezelf aan willen gaan: kijken wat het met me doet om langer alleen te wandelen zonder direct naar m'n oortjes te grijpen om muziek of een podcast te luisteren."

En wandeltochten beperken zich niet tot Nederland. "Mijn wandelschoenen gaan nu als het even kan mee op vakantie. Begin dit jaar beklom ik een berg in Marokko; dan is dat suffe imago wel heel ver weg. En ik zie op social media steeds meer jonge mensen op vakantie aan het wandelen. Ze gaan bijvoorbeeld de bergen in voor een 'mooie hike'."