Jongeren in Wijk bij Duurstede krijgen ruim achtduizend euro 'cadeau', omdat ze zich goed hebben gedragen tijdens oud en nieuw. Tijdens de jaarwisselingen werden er 'slechts' twee afvalbakken, twee hondenpoepbakken, een schrikhek en zeven verkeersborden vernield. Kosten: 2500 euro. Vorig jaar liep de schade aan gemeente-eigendommen nog op tot 13.000 euro.

Het geld komt uit een potje dat de gemeente sowieso al had gereserveerd voor vuurwerkschade. De jongeren mogen meedenken over het besteden van het geld. Het opknappen van een skatebaan staat hoog op hun verlanglijstje.

Het is niet de eerste keer dat jongeren worden beloond voor goed gedrag tijdens oud en nieuw. Voor de jaarwisseling in 2014 startte de gemeente Almere de campagne ‘Voor Almere, tegen vandalisme’. De gemeente beloofde dat als de schade minder dan 75.000 euro zou bedragen, jongeren beloond zouden worden met een skatepark. 

Romeo Lobo bij Radio EenVandaag

Romeo Lobo, jongerenwerker van Stichting de Schoor, ging zelf de straat op om jongeren ervan te overtuigen geen vernielingen te plegen tijdens oud en nieuw. En de campagne werkte: de schade bleef onder de 75.000 euro en de jongeren kregen 15.000 euro voor het aanleggen van een skatepark.

'Ik ben ontzettend trots op dat resultaat', vertelt Lobo. 'Met deze actie wilden we de bewustwording en de eigen verantwoordelijkheid vergroten. Dat is gelukt. Er werd minder vernield. In het centrum van de stad was zelfs geen schade. Lobo hoopt dat, na Wijk bij Duurstede, ook andere gemeenten het initiatief zullen overnemen.