Sommige jonge starters op de woningmarkt bouwen met elkaar een huis. Overal in het land, maar vooral in de provincie en op het platteland zie je de initiatieven ontstaan. Het is voor jonge mensen de enige manier om aan een betaalbare koopwoning te komen in een markt waar de prijzen razendsnel zijn gestegen.

Dit zogenaamde Collectief Particulier Opdrachtschap is volgens Gerard van Evert van het expertteam Eigen Bouw van het ministerie van Binnenlandse Zaken een trend. Hij schat dat er jaarlijks 1000 woningen worden gebouwd door particulieren die de handen ineenslaan. Ruim de helft daarvan zijn starters.

info

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) is een vorm van sociale projectontwikkeling waarbij toekomstige bewoners gezamenlijk opdrachtgever zijn voor hun eigen nieuwbouwproject. Het is een van de vormen die jonge starters kiezen om samen woningen te bouwen. Het gaat om kleinschalige projecten: projecten vanaf 3 huizen tot 22 huizen. De toekomstige bewoners richten een rechtspersoon op om gezamenlijk als opdrachtgever op te treden. Ze werken met z’n samen aan een bouwplan en huren architect, aannemer en projectleider in.  Alle deelnemers hebben inspraak in de keuze van bouwmaterialen, het ontwerp en de indeling en afwerking van de woning.

Zelf riolering aanleggen

Op hun vrije zaterdag werken vier jonge mannen aan de riolering van hun starterwoningen in Loo, een klein dorpje bij Bathmen in Overijssel. Ook de weg moeten ze zelf aanleggen voordat de bouw van hun vier woningen begint. Ze hebben de huizen samen met een architect ontworpen, het ontwerp sluit aan op het groene buitengebied.

Jeroen Bieleman (30) is monteur en woont nog bij zijn ouders. Hij wilde al lang graag in Loo wonen, maar als er al een huis vrijkwam was dat twee keer zo duur als zijn budget. "Dit is voor mij de enige manier om een nieuwbouwhuis te kopen", zegt hij. Bij zelfbouw komt veel kijken. "Je moet een lange adem hebben en veel doorzettingsvermogen."

Dorpen verjongen

Volgens Bart van Swigchem, projectleider en een van de vaders van de starters, is het "ook een mooi project om het buurtschap Loo te verjongen." Het dorp van 500 inwoners telt een rijk verenigingsleven. Jongeren organiseren er tentfeesten en haalden ooit het Guiness Book of Records met de hoogste stapel bierkratten. Het openluchtzwembad wordt gerund door vrijwilligers. De kleine dorpsschool telt 30 leerlingen.

In Spoordonk, een klein dorp bij Oirschot in Noord Brabant wordt gebouwd aan een startersproject met 22 woningen. Maud Offermans (25) woont nu nog bij haar ouders net zoals haar vriend. Ze gaan voor het eerst samenwonen in hun nieuwe huis. Met een club van 45 mensen tussen de 22 en 28 jaar werkt ze aan het project.

"We hebben een aannemer en een architect in de arm genomen. Dakpannen, gevels en bakstenen hebben we zelf uitgezocht", vertelt ze. "Het is leuk om met een clubje bij elkaar te gaan wonen. Je moet veel geduld hebben, maar dan kun je wel je droomhuis bouwen."

Dorpsblijvers

Henk Vlemmix, directeur van het bureau Bouwen in Eigen Beheer, begeleidt in Brabant veel starters die Collectief Particulier Opdrachtgeverschap kiezen om een huis te bouwen. "We zien dat jongeren graag in hun regio of dorp blijven wonen. Vaak zie je dat dorpsraden of gemeentebesturen de initiatieven ook steunen. Als je starters in je dorp hebt kun je je voorzieningen op peil houden", zegt hij.

Probleem is dat starters voordat ze met de bouw kunnen beginnen al duizenden euro’s kwijt zijn aan de voorbereiding van het gezamenlijke project. Ook de grondprijzen in de provincie stijgen inmiddels. Het ministerie van Binnenlandse zaken onderzoekt of er een landelijke financieringsregeling moet komen waardoor starters op de woningmarkt makkelijker voor Collectief Particulier Onderdrachtgeverschap kiezen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.