Het is een hype onder jonge meiden: opgespoten lippen, zichtbaar gevuld met zogeheten 'fillers'. Tijd voor duidelijke regels, vinden de Nederlandse Vereniging van Cosmetisch Dermatologen en de minister van Volksgezondheid.

Deima Cincute is 26 jaar en laat voor de eerste keer haar lippen opspuiten. "Ik wil het al drie jaar en nu is het dan eindelijk zo ver. Ik vind volle lippen gewoon veel mooier." Ze begrijpt wel waarom veel jonge meiden mee willen doen aan deze trend. "Je ziet het overal op tv, op Instagram en Facebook, veel bekende Nederlanders doen het ook. Dan denk je al gauw: waarom ik ook niet?"

KIJK&LEES OOK: 

'Het zijn waanbeelden van deze vrouwen'

Dermatoloog Peter Velthuis, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Cosmetisch Dermatologen, krijgt veel jonge meiden in zijn behandelkamer. "We zien steeds meer jonge vrouwen die op het overdrevene af hun lippen willen laten opspuiten. Waar het vroeger nog ‘onzichtbaar’ moest zijn, willen ze nu juist dat het duidelijk zichtbaar is." 

"Ik vraag altijd aan mijn patiënt: wanneer ben je tevreden? Dan hoor ik vaak dat het nog niet genoeg is, ze willen altijd net nog iets meer. Ik noem het waanbeelden van deze vrouwen. Wij artsen vragen ons regelmatig af: waar ligt de grens? Het is nu nog aan de artsen zelf."

'Langetermijneffecten zijn onduidelijk'

Het is niet alleen een ethische, maar ook een gezondheidskwestie, vindt Velthuis. "Tot 2015 gebruikten we permanente fillers. Ik ook. Die vrouwen zien we nu vaak terug op ons complicatiespreekuur bij het ErasmusMC, waar wij patiënten behandelen bij wie een cosmetische ingreep niet goed heeft uitgepakt. Bij sommige vrouwen zijn de permanente fillers harde brokken geworden en die moeten eruit. Het is voortschrijdend inzicht." 

KIJK&LEES OOK: 

Tegenwoordig mag alleen nog worden gewerkt met semipermanente fillers, die bestaan uit lichaamseigen materiaal dat een lichte chemische bewerking heeft gehad. "Ook al zeggen wij nu: de semipermanente fillers die we nu gebruiken zijn veilig, we weten niet wat de effecten ervan zijn op de lange termijn. Tot voor kort behandelden wij met name vrouwen boven de 45 jaar die het dan slechts een paar jaar gebruikten. Maar wat gebeurt er in het lichaam als je vanaf je twintigste tot pakweg je zeventigste fillers gebruikt?" zegt Velthuis.

Een ethische- of gezondheidsnorm voor botox en fillers waar artsen zich achter kunnen scharen moet ervoor zorgen dat problemen achteraf uitblijven. "We willen dat er een maximum hoeveelheid filler die bij iemand ingespoten wordt vastgesteld en dat de leeftijdsgrens van 18 naar 21 jaar gaat", zegt Velthuis. 

'Volledige cosmetische branche moet orde op zaken stellen'

Niet alleen voor fillers, maar voor de hele cosmetische branche is het hoog tijd om orde op zaken te stellen, vindt het ministerie van Volksgezondheid. Daarom moeten artsen vóór 1 december vastleggen wie welke ingreep mag doen en onder welke omstandigheden. Het gaat onder andere om plastisch chirurgen, cosmetisch artsen, oogartsen, gyneacologen, tandartsen, huidtherapeuten en dermatologen. 

Kees Peter de Roos van de Federatie Medisch Specialisten is hier namens de cosmetische branche druk doende mee. "In het verleden is veel misgegaan, niet alleen in de regelgeving rond fillers. Vroeger was niks vastgelegd over cosmetische ingrepen, behalve het standaardverhaal van ‘zij die bevoegd en bekwaam is, mag een ingreep uitvoeren’. Mag een tandarts die voor een verdoving prikt, ook lipfillers geven? En mag een cosmetisch arts ook een liposuctie doen, of is dat alleen voorbehouden aan plastisch chirurgen?"

'Niet meer langs huis om prikjes te zetten'

Het ministerie wil ook duidelijke regels over de condities waaronder cosmetische ingrepen worden uitgevoerd. "We willen af van artsen die met hun dokterstas bij een schoonheidsspecialist aan huis langsgaan om prikjes te zetten. We moeten toe naar cosmetische klinieken in of nabij een ziekenhuis, waar dezelfde voorwaarden gelden over hygiëne, medisch materieel, informatiefolders over voor-en nadelen van bepaalde behandelingen en het bijhouden van een medisch dossier, zoals welke type fillers zijn gebruikt", zegt De Roos. 

De branche is nog volop in conclaaf. Komen de artsen er onderling niet uit vóór 1 december, dan zal het Zorginstituut regels opstellen, zo luidt de waarschuwing van het ministerie van Volksgezondheid. 

'Gewoon precies mooi'

De 26-jarige Deima heeft een goed gevoel over de ingreep die haar te wachten staat. "Mijn arts is BIG-geregistreerd en is aangesloten bij een vakvereniging. Een vriendin van mij heeft lipfillers laten doen door iemand die dat niet was en zij had de volgende dag een ontstoken lip. Ik weet dat mijn arts het mooi kan en dat hij ook nooit op het overdrevene af lipfillers zal inspuiten, dat zegt hij zelf ook duidelijk. Nee, gewoon precies mooi."

Eerder in EenVandaag spraken we met cosmetisch arts Olga Liplavk van de Mozart Kliniek. Ze sprak in juni al haar zorgen uit over de populariteit van cosmetische ingrepen bij jongeren. 

'Leeftijdsgrens cosmetische ingrepen moet omhoog'