Oud-coffeeshop baas Johan van Laarhoven is na 5,5 jaar gevangenschap in een Thaise gevangenis terug in Nederland. Hier zal hij het resterende deel van zijn straf uit zitten. Journalist Rene van der Lee volgt de zaak van Van Laarhoven al jaren.

Van Laarhoven, oud-coffeeshop baas, vooral bekend van zijn grote zaken in Tilburg en Den Bosch, is een begrip in de wietwereld. Er werd dan ook blij gereageerd op zijn terugkeer naar Nederland, zoals Ricardo Hewitt, van coffeeshop Any Time in Alkmaar "Ik ben heel blij dat het voor hem afgelopen is." Van Laarhoven, zijn broer en anderen worden in Nederland verdacht van het witwassen van 20 miljoen euro en belastingfraude.

Coffeeshophouders in gesprek met verslaggever Harm van Atteveld over moeilijk het is om aan alle regels te voldoen, naar aanleiding van de terugkomst van Johan van Laarhoven.

Van Laarhoven als symbool tegen gedoogbeleid

Rene van der Lee is journalist van het Brabants Dagblad en volgt de zaak van Johan van Laarhoven al jaren. "Hij is in de loop der jaren echt bekend geworden met zijn strijd tegen de overheid. Hij is een symbool geworden tegen het beleid van de overheid rondom het gedoogbeleid."

Van der Lee had in de jaren dat Van Laarhoven vastzat contact met hem via brieven. Van Laarhoven stuurde handgeschreven brieven vanuit zijn cel via zijn advocaat in Thailand door naar de journalist van het Brabants Dagblad. Hij hoopt hem dan ook snel te spreken voor een langer interview.

Gratie

"De Nederlandse staat heeft wat goed te maken met Johan van Laarhoven", zo liet broer Frans van Laarhoven eerder al weten. Van der Lee is dan ook nieuwsgierig of het gratieverzoek van de advocaten van Johan van Laarhoven kansrijk is. "Zeker ook gezien de straf die hij daar al heeft gehad, in die omstandigheden en de nalatigheid van de Nederlandse Staat waar de Nationale Ombudsman ook al eerder over berichtte." Totdat er iets bekend is over het gratieverzoek, gaat Van Laarhoven in ieder geval eerst de Nederlandse cel in.

Van Laarhoven is in Thailand veroordeeld tot meer dan 100 jaar cel voor witwassen, en daarvan moest hij er eigenlijk 20 uitzitten. In Nederland wordt deze straf omgezet naar Nederlandse maatstaven, wat maximaal 10 jaar en 8 maanden zou opleveren. Na kritiek op het handelen van het OM, zette Grapperhaus zich in om Van Laarhoven naar Nederland te halen. Volgens de advocaat van Van Laarhoven is hij ernstig verziekt en verzwakt.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.