Na een zomer vol voetbal staat 'ie dit najaar in het theater met een stel oude bluesmuzikanten. Johan Derksen, de meest geliefde én gehate voetbal-analyticus van het land. Voor de goede orde: hij laat weten mee te rijden in onze Eend omdat zijn promotie-dame het zo wilde. En, o ja: met voetbal is Derksen klaar. "De meeste wedstrijden op het WK interesseerden me geen reet. Ik kijk liever naar wielrennen dan naar voetbal."

Het wereldkampioenschap betekende voor Johan Derksen, Wilfred Genee en René van der Gijp vooral het einde van een succesvol programma bij RTL. Vanaf dit najaar zijn ze te zien bij Veronica. Maar meer kijkt Derksen uit naar zijn tournee met een stel oude bluesmuzikanten, Keep The Blues Alive. 

Johan Derksen, de meest geliefde én gehate voetbal-analyticus van het land

Voor de goede orde: hij laat weten mee te rijden in onze Eend omdat zijn promotie-dame het zo wilde.
Volgens Derksen was 'VI Oranje Blijft Thuis' deze zomer zijn laatste televisieprogramma geweest, als John de Mol het succestrio met Wilfred Genee en René van der Gijp niet een goed aanbod had gedaan. "Het is lachwekkend dat RTL ons liet gaan. We hadden amper eisen, het ging geloof ik om 40 duizend euro. Voor dat bedrag laat je toch niet je enige gegarandeerde publiekstrekkers vertrekken? Naast Geer en Goor dan."

Het is een publiek geheim dat hij al jaren een haat/liefdeverhouding heeft met presentator Wilfred Genee. "Het is een heel irritante jongen. We hebben weleens een half jaar lang niet met elkaar gesproken buiten de uitzending om." En toch zwichtte Derksen toen John de Mol het succestrio een aanbod deed, al wilde hij er eigenlijk een punt achter zetten. "Laten we zeggen dat de hoogte van het bedrag van ons contract de loyaliteit voedt."

Keep The Blues Alive

Komend jaar wordt hij 70 en naar eigen zeggen heeft hij het nog nooit zo druk gehad. Zo begint op 3 oktober zijn theatertour Keep The Blues Alive in Eindhoven. Het is het tweede seizoen dat hij met zijn band in het theater staat. "Als ik mijn muzikanten kan helpen dan doe ik dat. Daarom staan ze ook bij ons in de studio tijdens VI Oranje blijft thuis. Ik heb zoveel plezier met ze, ze zijn mijn helden. Eentje heeft dertig jaar lang aan de heroïne gezeten, ik vind het prachtig om te zien hoe hij weer opleeft. Verdriet geeft mooiere muziek dan vrolijkheid. Dan krijg je wat de toppers maken."

Derksen maakt voor blues-en Amerik-liefhebbers een wekelijks radioprogramma, onder meer bij radio Rijmond en bij 40UpRadio. "Dat doe ik allemaal voor mijn doelgroep, oudere jongeren. De publieke omroep moet zich schamen, zo slecht als ze die mensen bedienen. Mijn muziek is nergens op de radio te horen. Een emmer bullshit kun je krijgen en een paar gouwe ouwe-plaatjes." Bij Omroep Max zullen we Derksen dan weer niet zien. Teveel stereotypen, vindt hij. Als omroepbaas dan, als afsluiting van een lange carrière. "Dan zul je wat beleven."

Derksen maakte pas na zijn actieve voetbalcarrière naam in de sport, meer dan 30 jaar was hij hoofdredacteur van Voetbal International. Het grote publiek leerde hem kennen als sigaren rokende analyticus bij RTL.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.