Je gewicht wordt niet alleen bepaald door je eetpatroon of je omgeving, ook je genen hebben invloed op je kledingmaat.

Professor Liesbeth van Rossum van het Erasmus Medisch Centrum en auteur van het boek Vet Belangrijk vertelde vanochtend in het Radio 1 Journaal dat een deel van je gewicht wordt bepaald door genetische factoren. "60 procent is genetisch bepaald, van je gewicht zit al een heel deel in je aanleg", zei Van Rossum.

Koekje maakt de een dikker dan de ander

Dat betekent niet dat je een-op-een kunt stellen dat je obesitas krijgt als je ouders obesitas hebben. De omgeving heeft ook invloed en de keuzes die je maakt zijn belangrijk. Maar de een zal sneller dik worden van een koekje dan de ander, door de genetische aanleg voor een bepaald gewicht.

Het is overigens niet zo dat die aanleg per persoon voor 60 procent bepaald is, zegt Jaap Fogteloo. Hij is hoogleraar bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en hield zich jarenlang bezig met obesitas. Volgens Fogteloo is het percentage van 60 procent genetische aanleg afgeleid uit studies met grote groepen.

Feit of Fictie; Jaap Fogteloo vertelt waar het cijfer 60 procent vandaan komt.

Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit en lid van de Gezondheidsraad publiceert ook geregeld over obesitas. Hij zegt dat wanneer je allerlei verschillende studies bij elkaar optelt en daarvan het gemiddelde neemt, daar het cijfer van 60 procent uitkomt.

'Schattingen lopen uiteen'

"De schattingen lopen ook nogal uiteen. De meeste schattingen zijn 40 en 70 procent genetische aanleg voor gewicht. Het hangt er vanaf in welke context je onderzoek doet. Wanneer je in een Vinex-wijk onderzoek doet krijg je andere resultaten dan wanneer je onderzoek doet bij een diverse onderzoeksgroep."

Feit of Fictie; Jaap Seidell over de context waarin onderzoek wordt gedaan.

Van Rossum gaf zelf ook aan dat het door haar genoemde percentage het resultaat is van verschillende studies. Dit cijfer past in het beeld van andere erfelijkheidsfactoren. In 2015 bleek al dat eigenlijk 'alles een beetje erfelijk is': zoals je lengte en je huid, daar liggen de percentages ook rond de 60 a 73 procent. Net als bij de aanleg voor je gewicht dus.