In Zuid-Gelderland zijn de eerste blockchainbaby’s geboren! Zij zijn het product van een experiment van het Zorginstituut Nederland, waarbij een grote zorgverzekeraar, 3 kraamzorgaanbieders, 30 kraamverzorgers en 33 zwangere vrouwen betrokken waren.

De blockchainbaby's zijn overigens echte baby's met tien vingertjes en tien teentjes. Het is vooral de kraamzorg die via de blockchain wordt georganiseerd. Jeroen van Megchelen, CEO van ICT-ontwikkelaar Ledger Leopard stond aan de wieg van dit experiment. Hij kreeg de opdracht om administratieve rompslomp rond de zorg aan te pakken door middel van technologie. Inmiddels is het experiment naar volle tevredenheid afgerond. Als het aan de betrokken partijen ligt, wordt het voortgezet. 

Jeroen van Megchelen vertelt hoe het experiment met 'blockchainbaby's' werkt

Zorg accorderen via een appje

Van Megchelen vertelt over de voordelen van blockchain. "Nu moeten ouders die kraamzorg ontvangen, werkbriefjes ondertekenen. Die gaan de fietstas in en worden op het kraambureau weer ingescand. Voor dat deze bij de verzekeraar uitkomen en voordat er is uitbetaald, kunnen er wel negentig dagen overheen gaan." In dit experiment kunnen zorgafnemers de geleverde zorg met een appje accorderen. Dit komt direct binnen bij de verzekeraar. De betaling verloopt dan via een digitale wallet rechtsstreeks van de verzekeraar naar de zorginstelling.  

Van Megchelen ziet zeker ook veel mogelijkheden bij andere vormen van zorg. Wat hem betreft is het niet ondenkbaar dat in de toekomst alle zorg en bijbehorende verzekeringdiensten binnen één app in de blockchain worden geregeld. Van Megchelen ziet het als een groot voordeel dat de gegevens decentraal zijn geadministreerd. Alle betrokken partijen kunnen op een snelle manier aangeven of de gegevens kloppen. Dat principe zou kunnen worden doorgevoerd bij andere zorgtaken.