Muzikant Toots Thielemans is op 94-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn management vandaag bekend gemaakt.

Thielemans overleed in zijn slaap in een ziekenhuis in België. Hij kwam daar eerder deze maand terecht nadat hij ten val was gekomen.

Manager Veerle Van de Poel zei dat er geen complicaties waren opgetreden. “Hij is overleden door ouderdom, zijn lichaam was gewoon op”. Toots Thilemans werd geboren op 29 april 1922 in Brussel als Jean Baptiste Thielemans. Hij kreeg de bijnaam Toots als verwijzing naar de muzikanten Toots Mondelle en Toots Camerata. In de jaren ’30 begon hij met het bespelen van de mondharmonica om zijn longen te trainen omdat hij last had van astma. Hij speelde met det onder andere Ella Fitzgerald, Billy Joel, Miles Davis en Chet Baker. Daarnaast maakte hij de tunes van tv-programma’s als Sesamstraat en Baantjer en de soundtrack voor verschillende films, waaronder Turks Fruit.

Op Radio EenVandaag vertelt Martijn Luttmer over de bekende mondharmonicaspeler. Als klein jochie werd Martijn Luttmer geïnspireerd door de muzikant. De klanken van het nummer ‘Killer Joe’ maakte dat Luttmer nog meer met zijn mondharmonica ging spelen. Inmiddels is Luttmer 45 en heeft hij meerder cd's uitgebracht.

In EenVandaag spreken we naast Martijn Luttmer ook met Jurre Haanstra, musicus, (film)componist en arrangeur. Hij werkte vele malen samen met Toots Thielemans, waaronder tijdens het componeren van de muziek voor Baantjer.

Ook online wordt er veel gereageerd op het overlijden van de muzikant.