Er moet een raadgevend referendum komen over de Wet Raadgevend Referendum. Dat vindt Jan Roos althans. Hij maakt vandaag bekend dat hij zich de komende maanden gaat inspannen om de wet te behouden.

Bij de onderhandelende partijen, die vandaag een akkoord bereikt hebben, is er weinig enthousiasme over het raadgevend referendum. VVD, CDA en de ChristenUnie waren al geen voorstander van de wet. Maar D66, die juist altijd voor referenda was, is er na het Oekraïne-referendum ook enigszins van teruggekomen. 

Roos heeft al ervaring met een referendum: als lid van GeenPeil voerde hij stevig campagne voor een referendum over het associatieverdrag met Oekraine. Na dat referendum bleek dat er 'nee' gestemd was. Volgens Roos is er onvoldoende geluisterd naar die 'nee'-stem. "Het is een grof schandaal. Als Mark Rutte eerlijk was geweest had hij gewoon gezegd: 'zoek het uit, ik doe er niets mee'. Dan had hij precies hetzelfde gedaan als hij nu had gedaan." 

Roos vreest ervoor dat met het van tafel gaan van de Wet Raadgevend Referendum de mogelijkheid om het volk te raadplegen tot een minimum beperkt wordt. "Met Oekraine deden ze niets, met dit referendum gaan ze ook niets doen. Maar hoewel je dat van tevoren al weet, heb je wel een mogelijkheid om een onderwerp aan te kaarten. Zodra een Eerste Kamer instemt met het afschaffen van die referendumwet, ben ik dan ook de eerste die héél erg hard gaat werken om de wet te behouden."