De jagers die te zien waren in de uitzending van EenVandaag over misstanden bij de zwanenjacht, houden zich niet aan de gedragscode van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging. Maar het wangedrag gaat nog een stap verder. De volgende beelden zijn schokkend maar laten wel zien hoe het er in dit geval aan toeging. 

PAS OP: SCHOKKENDE BEELDEN:

De jager, die eerst een zwaan half aanschiet, zijn hond erop af laat gaan en de zwaan laat bijten, smijt de zwaargewonde zwaan over zijn schouder en loopt naar de slootkant. Daar gaat hij, uit het zicht van de camera, de nek van de zwaan proberen te breken. Een collega-jager gaat ervoor zitten om het zicht te ontnemen. Na een paar minuten is de zwaan nog steeds niet dood, maar de nek is gebroken en het bloed komt uit de gehoorgang van de zwaan.

'Afschuwelijke, onnodige marteling van een zwaargewonde aangeschoten zwaan, dit moet stoppen'

Dit zegt dierenarts Saskia van Rooy. Van Rooy legde net als eerder bij het zwanendriften, urenlang de misstanden vast bij de zwanenjacht. 

De provincie Zuid-Holland gaat minder makkelijk ontheffingen verlenen voor het afschieten van knobbelzwanen die overlast en schade zouden veroorzaken. Dat heeft gedeputeerde Weber van Zuid-Holland laten weten na het zien van de beelden van misstanden bij de zwanenjacht uitgezonden in EenVandaag. De provincie wil meer maatwerk gaan toepassen waarbij ze ook gaan kijken naar ontheffingen in andere provincies waar striktere voorwaarden instaan alvorens er tot afschot mag worden overgegaan. Ook wil men strenger toezien op het voorkomen van dierenleed. 

In de Tweede Kamer was vorige week geen meerderheid te vinden voor een debat over misstanden bij de zwanenjacht.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.