Tot ieders verrassing blijkt niet Netanyahu, maar Yair Lapid de grote winnaar van Israëls verkiezingen. Alle ogen waren gericht op de andere nieuwkomer, de rechts nationalistische hightech miljonair Naftali Bennett, maar die haalde met zijn ‘Joodse huis-partij’ (HaBeit HaYehudi) 11 zetels, minder dan verwacht.

'Ik ben zo opgelucht. Ik heb op Yair gestemd en heb mijn kinderen ook nog net over kunnen halen’ zegt Mira, een moeder uit Haifa. Ze is eigenlijk linkser dan de centristische Lapid, maar denkt dat de journalist uit Tel Aviv daadwerkelijk voor verandering kan zorgen. ‘Naar hem wordt geluisterd, hij straalt autoriteit uit.’ En samen met Mira hebben Israëli’s gisteren massaal op de tv-ster gestemd. Zijn partij ‘Er is een Toekomst’ (Yesh Atid) staat op 19 zetels en volgt hiermee de gezamenlijke lijst van Netanyahu en Lieberman, die met 32 zetels tien zetels minder haalden dan verwacht.

Maar wie is Yair Lapid? Lapid is een populaire mediaster hier in Israël. Tot een jaar geleden presenteerde hij een eigen tv-programma, schreef columns en speelde soms een rolletje in een film. Lapid is de verwezenlijking van de seculiere, gematigde Israëli. Hij loopt en praat stoer, kettinkje om zijn nek, altijd gekleed in het zwart met casual spijkerbroek, T-shirt en een colbertje. Aan z’n brede schouders is te zien dat hij in z’n vrije tijd graag bokst.

Daarnaast is hij zoon van de fervent seculiere journalist en politicus Yosef (Tommy) Lapid, een holocaustoverlevende uit Hongarije, die in 2008 overleed.

Vorig jaar, net voordat hij zich verkiesbaar stelde, dronk ik koffie met Yair Lapid in een klein cafeetje in Tel Aviv. In het echt bleek de Israëlisch versie van George Clooney iets minder charismatisch dan ik had verwacht. Een stuk korter en ook zweette hij als een otter. Maar hij is intelligent, scherp en een goede prater, vooral als het gaat over zijn stokpaardje, de ultra-orthodoxen. Daar ergert hij zich namelijk kapot aan, net als zijn - inmiddels overleden – vader die van 1999 tot 2006 leider was van de seculier-liberale ‘Partij van de Verandering’ (Shinui). ‘Ze dienen niet in het leger, werken nauwelijks en maken wel heel veel kinderen. En wie mag er voor de kosten opdraaien? Wie mogen hun kinderen wel naar het front sturen? Juist ja, wij, de hardwerkende middenklasse.’

Lapid zal vrijwel zeker deel uit gaan maken van de nieuwe coalitie. In tegenstelling tot de Israëlisch Arbeiderspartij (derde geworden met 15 zetels) heeft Lapid er geen probleem mee om met Netanyahu te regeren. Zijn voorwaarden: een vorm van dienstplicht voor orthodoxen en er moet weer gepraat worden met de Palestijnen. ‘En hij wil meer investeren in het schoolsysteem, wat hoog nodig is’, aldus Mira. Cynici hebben twijfels over Lapid’s politieke kwaliteiten. ‘Hij heeft tot nu toe waarschijnlijk alleen maar onderhandeld op de markt en bij de aankoop van zijn laatste auto’ aldus een commentator net op de Israëlisch radio. Of hij daadwerkelijk verandering brengt in de Israëlische politieke arena zal de nabije toekomst uitwijzen.

Lees ook