Een omstreden prediker zou het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam in het geheim hebben bezocht. De directeur van de school bevestigt enkel dat hij hem heeft ontmoet, en zegt deze prediker en veel andere bekende radicale imams vaker te willen uitnodigen.

Het gaat om de Britse shariageleerde Haitham al-Haddad. Afvalligen verdienen volgens hem de doodstraf, en homo's moeten gestraft worden. Op het Islamitische Haga Lyceum zouden met deze prediker 'heimelijke bijeenkomsten' hebben plaatsgevonden. Dit meldt NRC op basis van een vertrouwelijk ambtsbericht van de AIVD.

Lees ook

'Omstreden prediker heb ik 10 minuten gesproken'

De directeur van de school, Söner Atasoy, ontkent dat er op zijn school geheime bijeenkomsten zijn geweest met Haitham al-Haddad. De prediker is wel op bezoek geweest, geeft hij toe: "Die meneer is op school geweest. We hebben kennis gemaakt en hebben elkaar misschien 10 minuten gesproken. Toen is hij weer vertrokken."

Volgens de directeur heeft hij niks misdaan door de omstreden prediker te woord te staan. "Hij is gewoon een keer langs geweest, net als heel veel anderen. Ik heb hem de school laten zien. Voor de rest heeft hij niks uitgevoerd en heb ik niks uitgevoerd wat tegen de democratische rechtsstaat is."

Lees ook

Onder een vergrootglas

Het Cornelius Haga Lyceum ligt al weken onder een vergrootglas. Directeur Söner Atasoy zegt zich gedemoniseerd te voelen door de beweringen die zijn gemaakt over hem en zijn school. De meest recente bewering over de geheime bijeenkomsten met Haitham al-Haddad noemt hij een vorm van staatsonderdrukking. Als tegenreactie is hij bereid Al-Haddad alsnog uit te nodigen voor een bijeenkomst.

"Ik ga iedereen die binnen de rechtsstaat geen fouten heeft gemaakt uitnodigen", zegt Atasoy. "Ik ga al die figuren uitnodigen om te laten zien dat ik mij niet gek laat maken en dat de moslims niet bang hoeven zijn gezien te worden. Wat moet ik anders doen? De overheid is bezig die groep te isoleren en om mij te isoleren. We mogen niet meer met elkaar op gesprek."

TV-Reportage: Islamitische Haga Lyceum van plan meer omstreden predikers uit te nodigen

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.