Te veel suiker in je drinken? Dan betaal je meer belasting. De Britse overheid gaat een extra heffing invoeren op frisdranken, werd gisteren bekend. 

Suikerrijke frisdranken zijn erg populair onder Britse jongeren. Gezondheidsorganisaties, politici en tv-kok Jamie Oliver vrezen de gevolgen voor de gezondheid door te grote suikerinname: meer obesitas en diabetes. Oliver is één van de aanjagers van de belasting.

Na een jarenlang verzet gaat de Britse overheid nu overstag. Frisdrankfabrikanten krijgen eerst twee jaar de tijd om de hoeveelheid suiker in hun producten te minderen. Daarna komt er een extra belasting: 23 eurocent bij meer dan 5 gram suiker en 31 eurocent bij meer dan 8 gram suiker, per 100 milliliter.

Sinds dit jaar heeft ook België een suikertaks op frisdranken. Eind november deden diabetesdeskundigen wereldwijd al een oproep om een belasting op suiker te gaan heffen. Ook in Nederland wordt veel frisdrank gedronken. Volgens onderzoek zou er in maar zes landen meer gedronken worden dan hier.

Is een 'suikerbelasting' ook een goed idee voor Nederland? In EenVandaag een gesprek met tv-presentator Wilfred Genee, die schrijft over gezond eten. Ook spreken we tv-kok Pierre Wind en met hoogleraar endocrinologie Aart Jan van der Lelij en Raymond Gianotten, directeur van brancheorganisatie Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.