Justitie verdenkt de Amsterdamse klusjesman Sjonny W. ervan drie drugsverslaafde prostituees te hebben vermoord. Sjonny kwam dit jaar in beeld na de verdwijning van Sabrina Oosterbeek eerder dit jaar. Sabrina verliet ‘ s nachts met haar fiets in de hand haar huis in Amsterdam Zuid-Oost. Dezelfde nacht heeft ze nog telefonisch contact met Sjonny. Justitie vermoedt nu dat hij betrokken is bij de verdwijning.

Justitie heeft met nieuwe DNA technieken ook twee andere onopgeloste zaken nu gelinkt aan Sjonny W. : de moord op de Roemeense Mirela Mos in 2004 en de moord op Monique Roossien in 2003.  Beide vrouwen zijn op gruwelijke wijze om het leven gebracht. Het in stukken gesneden lichaam van Mirela Mos werd door een medewerker van de milieudienst aangetroffen in vuilniszakken in Amsterdam Zuid-Oost. Het lichaam van de drugsverslaafde prostituee Monique Roossien werd naakt en zwaar toegetakeld gevonden in Amsterdam-Noord. 

DNA-bewijs?

Justitie verdenkt Sjonny W. nu ook van deze moorden. Zijn DNA is volgens justitie aangetroffen op de vuilniszakken waarin Mirela’s in stukken gesneden lichaamsdelen zaten. Ook in de zaak van Monique Roossien zou een DNA-match de link zijn naar Sjonny W.. Hoe de link precies in elkaar zit is nog niet duidelijk. Justitie wil hierover in verband met het lopende onderzoek niets zeggen.

Maarten Pijnenburg, de advocaat van Sjonny W. stelt grote vraagtekens bij de hardheid van het bewijs tegen zijn cliënt. ‘Sjonny kende Sabrina en Mirela en had regelmatig seks met hen, maar ontkent dat hij iets te maken heeft met de moorden en verdwijning’. Over de zaak van Monique Roossien kan en wil Pijnenburg nog niets zeggen, omdat hij nog geen dossierstukken over deze zaak heeft gekregen van justitie.

Volgens Pijnenburg geeft het spoor dat is aangetroffen op de vuilniszakken met de stoffelijke resten van Mirela geen keiharde DNA-match. Het zou gaan om een veel zwakker zogenaamd DNA-mengprofiel. Dat nauwelijks waarde zou hebben. Het staat volgens de advocaat ook niet vast dat Sjonny de laatste was met wie de vrouwen contact hadden.

Pijnenburg zegt dat er in het dossier aanwijzingen zouden staan voor andere mogelijke scenario’s waarom de vrouwen zijn vermoord of verdwenen. Sabrina zou schulden hebben en bedreigd zijn. ‘Er is geen bewijs. Nu wordt alles bij elkaar geveegd. Er worden oude zaken bijgehaald om een wankele zaak te versterken. Het is van de gekke dat allerlei onopgeloste zaken nu aan hem worden gekoppeld. Alleen omdat hij verdachte is in 1 zaak’.

Televisie-interview Sjonny W. bij Vermist in 2004

Eindredacteur Pim Faber van het televisieprogramma Vermist maakte in 2004 een reportage over Mirela Mos. Zij was toen net verdwenen en nog niet gevonden. Mirela’s toenmalige vriend was Sjonny W. Hij was destijds de laatste die haar gezien zou hebben. Toen Faber hem wilde spreken over de zaak, bleek hij te zijn verhuisd. Zijn buren vertelde dat hij zijn huis grondig schoon had gemaakt en dat ze hem met vuilniszakken zagen lopen. Er zou een vreselijke stank in de woning hebben gehangen. De oom van Mirela vertrouwde het niet, omdat Sjonny zich heel vreemd zou gedragen. Faber spoorde Sjonny W. op om hem te interviewen.

‘Hij hield de boot af voor het interview. Totdat zijn vriendin bij wie hij toen was boos werd. Zij zei dat hij mee moest werken. Ze snapte niet waarom hij alles maar over zich heen liet komen. Dat hij verdacht zou blijven, als hij bleef zwijgen. Toen deed Sjonny ineens mee’.

Faber vertrouwde het niet en had een vreemd gevoel bij het interview: ‘Ik heb meer mensen gesproken die beschuldigd werden van vermissing of moord. Die reageerden niet zo. Die zijn emotioneler, proberen fanatiek hun onschuld te bewijzen. Maar hij reageerde heel laconiek. Toonde geen emotie. Terwijl zijn vriendin in stukken was gesneden. Het was meer: antwoord geven, dan ben ik er van af’.

De reportage uit Vermist:

Uitzending Vermist

Familie vermoorde Mirela Mos

De familie van Mirela Mos vertelt dat zij Sjonny destijds niet vertrouwde. De familie dacht dat hij betrokken was bij haar dood, ondanks dat de politie geen bewijs daarvoor vond. De neef van Mirela vertelt EenVandaag nu: ‘wij zijn opgelucht dat Sjonny is aangehouden.’ Hij hoopt dat de zaak nu eindelijk opgelost wordt, maar zegt ook: ‘Wij zijn teleurgesteld dat hij nu pas is aangehouden als verdachte. 13 jaar later. We hebben het gevoel dat het geen voorrangsdossier was’. De zaak zou volgens de familie te weinig prioriteit hebben gekregen destijds.

Seriemoordenaar?

Of Sjonny W. een seriemoordenaar is, moet nog blijken. Maar als het waar zou zijn, is Sjonny zeker niet de eerste seriemoordenaar die het gemunt heeft op prostituees. Volgens criminoloog Jasper van der Kemp van de VU heeft dat vaak een praktische reden: ‘prostituees zijn kwetsbaar en een makkelijk slachtoffer. Ze gaan makkelijk met iemand mee, hoeven niet overmeesterd te worden. En de opsporing is lastig. Het duurt vaak langer voordat prostituees als vermist worden opgegeven. Ze verkeren in anonieme, risicovolle circuits waar getuigen niet snel willen praten’

Sjonny W. moet op 14 december opnieuw voor de rechter verschijnen. Hij deed gisteren een zelfmoordpoging in zijn cel in de gevangenis.