Parkeren zonder kaartje en met het invoeren van je kenteken wordt steeds normaler in Nederland. Na onder andere Amsterdam, Rotterdam en Hoorn gaat ook Den Haag over op kentekenparkeren, zo werd vorige week bekend. 

Maar is dat wel zo’n goed idee? Parkeren met het invoeren van je kenteken is omstreden bij privacyvoorvechters. Zo wordt opgeslagen waar je geparkeerd hebt en kan de belastingdienst tot zeven jaar na het invoeren de gegevens gebruiken. 

Bas Filippini van stichting Privacy First stapte naar de rechter vanwege het kentekenparkeren in Amsterdam. Hij wilde afdwingen dat je niet meer het juiste kenteken hoeft in te voeren, als je maar wel betaalt. De rechter gaf hem gelijk.

D66-raadslid Rachid Guernaoui staat desondanks achter het invoeren van het kentekenparkeren in Den Haag. Zo wordt het gemakkelijker voor de parkeerder, die niet meer een kaartje achter de voorruit hoeft te leggen, en komen er door de verbeterde controle veel meer parkeerinkomsten binnen.

EenVandaag spreekt met beide over de wenselijkheid van kentekenparkeren. Ook spreken we met Arno Lodder, hoogleraar internetrecht aan de Vrije Universiteit.