Tilburgers kunnen in maart stemmen op een 14-jarige. Isis Bloemsma staat op nummer 14 van de politieke partij 'Voor Tilburg'. Volgens de partij is Bloemsma het jongste kandidaat-raadslid van Nederland, maar klopt dat wel?

"Het is in elk geval een mogelijkheid", zegt parlementair historicus Bert van den Braak. "Je kunt als veertienjarige gekozen worden, maar dan mag je pas op je achttiende in de raad. Tot die tijd houdt iemand anders jouw plaats bezet. In het verleden is er iemand van 17 gekozen in de raad van St Michielsgestel en die zit nu nog steeds in de raad." Het is wel de vraag hoe zinvol het is gekozen te worden en dan zo lang te moeten wachten als de 14-jarige Isis.

'Meer doen voor jongeren in Tilburg'

Isis weet zelf niet zeker of zij de jongste is, vertelt ze. Als ze wordt gekozen en dan eindelijk 18 is dan wil ze haar standpunten uitvoeren: "Meer doen voor jongeren in Tilburg, het broeikaseffect tegen gaan en verder de gelijkheid tussen mensen bevorderen, want we zijn wél gelijk."

Volgens historicus Van den Braak klopt de claim van 'Voor Tilburg': met haar 14 jaar is Isis Bloemsma is het jongste kandidaat-raadslid van Nederland. Dat niet alleen: ze is ook de jongste in de geschiedenis.