Ouders die hun kind niet willen vaccineren, moeten gekort kunnen worden op hun kinderbijslag. Dat stelt Ruud Coolen Van Brakel, voorzitter van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in EenVandaag. “Het niet laten inenten van kinderen, moet consequenties hebben. Als korten werkt, moeten we dat doen.” 

Ook Boink, vereniging voor ouders in de kinderopvang, pleit voor verregaande maatregelen om de dalende vaccinatiegraad te keren. Het aantal ouders dat weigert om hun kind in te enten tegen ziektes als bof, mazelen en rode hond groeit in rap tempo. Ook in grote steden als Utrecht daalt op sommige plekken de vaccinatiegraad hierdoor al onder 90%. Een percentage waarbij de volksgezondheid ernstig in het geding komt. Marc Dulleart, oprichter en bestuursvoorzitter van de Stichting KidsRights, ziet ook dat de vaccinatiegraad daalt en vindt dat het nu te vrijblijvend is.

Ruud Coolen van Brakel van het IVM vindt de situatie zo ernstig dat tijd van vrijblijvendheid wat hem betreft voorbij is. Coolen-van Brakel pleit voor een boetesysteem voor ouders die weigeren hun kind te vaccineren.

Weigeren moet financiële consequenties hebben

“Wat je zou moeten doen is dat je tegen ouders zegt dat het consequenties heeft als je je kind niet laat vaccineren. Op het moment dat ouders hun kinderen niet laten inenten betekent dat een korting op de kinderbijslag. Dat klinkt misschien als een perverse prikkel, maar als het werkt, dan werk het.”

Ook Gjalt Jellesma, voorzitter van BOinK is voor strenger beleid ten aanzien van weigerende ouders. Ouders zouden verplicht moeten worden te melden of hun kind is ingeënt als het naar de kinderopvang gaat. 

Vaccinatiebewijs kinderopvang

Jellesma: "Ik weet dat veel kinderdagverblijven er naar informeren, maar als ouders zeggen “ dat is privé, het gaat je niks aan”, dan sta je als crèche met lege handen.”

Jellesma denkt dat dit probleem makkelijk op te lossen is. “In de kinderopvang heeft iedere medewerker een VOG, dat is ook een hoop gedoe. Waarom zou je dan niet iedere ouder om een vaccinatiebewijs kunnen vragen? Zo moeilijk is dat niet.”

Lees ook: 

Indianenverhalen stoppen

Het IVM ergert zich ook aan alle desinformatie die er online wordt verspreid over dit onderwerp. Coolen van Brakel: “Er gaan ongelooflijk veel indianenverhalen rond over hoe gevaarlijk vaccineren zou zijn voor kinderen op internet. Daar moet de overheid echt veel krachtiger tegen in gaan."

Oud-Kinderombudsman: 'Rechten van het kind in het geding'

Marc Dullaert, voorzitter van KidsRights en oud-Kinderombudsman maakt zich ook grote zorgen om de dalende vaccinatiegraad. Volgens Dullaert zijn fundamentele rechten van het VN Kinderrechten verdrag hierbij in het geding. “Uiteraard bestaat er het recht op keuzevrijheid en zelfbeschikking, maar op het moment dat de gezondheid van kinderen in gevaar komt, heeft de overheid de plicht om in te grijpen volgens het VN kinderrechten verdrag.”

In 14 landen Europa vaccineren al verplicht

In 14 Europese landen geldt al voor één of meerdere vaccinaties een vaccinatieplicht. In Australië kent men een systeem waarbij weigerende ouders gekort worden op hun kinderbijslag. Ook wel bekend onder de naam 'no jab, no pay' ('geen prik, geen geld'). 

Onlangs bleek al uit een peiling van het EenVandaag opiniepeiling dat een fikse meerderheid van de Nederlanders best te porren is voor zo’n vaccinatieplicht. In dit onderzoek gaf 57% aan daar voorstander van te zijn. 33% zag zo’n verplichting niet zitten.

Lees hier het onderzoek:

In het najaar komt staatssecretaris Paul Blokhuis met een uitgebreid plan om het aantal vaccinaties omhoog te schroeven. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.