Problemen in de bouwsector zijn nijpender geworden door sterk stijgende kosten. Dit blijkt uit onderzoek van ABN Amro. Projecten worden stilgelegd en er is een toename in het aantal faillissementen. Meer innovatieve bouw zou een oplossing kunnen zijn.

In 8 maanden tijd gingen vorig jaar 222 bouwbedrijven failliet. Het is de eerste stijging in het aantal faillissementen sinds 2013. "Grote bouwprojecten zijn vaak al een paar jaar geleden aanbesteed", zegt ABN Amro econoom Madeline Buijs. "Toen gingen ze uit van bepaalde kosten die ondertussen hard zijn gestegen. Daardoor zitten veel bouwbedrijven nu in de knel."

Lees ook

Innovatie heel erg belangrijk

Tijdens de crisis zijn veel mensen in de bouw ontslagen. Nu er weer een personeelskrapte is zijn bouwbedrijven afhankelijk van zzp'ers met veel hogere tarieven dan voorheen. "Voor de langere termijn is innovatie heel erg belangrijk", zegt Madeline Buijs. Hierbij kan je denken aan prefab woningen. "Daar heb je minder personeel voor nodig en dus maak je ook minder kosten."

Het Friese bouwbedrijf Dijkstra Draisma speelt in op deze vraag naar innovatie in de sector. "We bouwen hier compleet geprefabriceerde huizen", zegt directeur Biense Dijkstra. "Binnen een dag zetten wij een woning klaar inclusief toilet, badkamer en keuken."

Lees ook

'Meer denken aan robots'

Dijkstra ervaart door de industrialisering van zijn bedrijf geen van de problemen veroorzaakt door stijgende bouwkosten. Het werk gaat sneller en met minder personeel. "Ik heb de metselaar niet nodig, de mortel niet nodig, de steigers niet nodig. We doen het allemaal hier. Twee robotarmen kunnen net zoveel als zestien metselaars. De prijzen bij ons zijn ook stabiel omdat we alles doen met robots."

Robotisering in de bouw wordt nog niet op grote schaal ingezet. Dit terwijl het de nijpende problemen in de sector volgens Dijkstra zou kunnen verhelpen. "Als we de robotisering ook maar iets opvoeren zijn we van het probleem af. We moeten meer denken aan robots om verder te komen."

TV-reportage: Innovatie in de bouwsector: 'We moeten meer denken aan robots'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.