Er verdwijnen jaarlijks talloze merken van de radar zonder dat iemand er wakker van ligt. Maar soms maakt de teloorgang van een merk veel los en komen mensen in opstand.

KPN heeft bekend gemaakt te stoppen met dochterbedrijf XS4ALL en veel oud-medewerkers en klanten vinden dit een uitermate slecht idee. Oud-werknemer Kirsten Verdel startte een petitie en binnen korte tijd zetten duizenden mensen hun handtekening eronder. De oproep is duidelijk: XS4ALL moet blijven.

Verdwenen Merken-auteur Richard Otto in Radio EenVandaag: 'Postbank was een Volksbank. De bank was van iedereen'.

Postbank moet blijven

Jaren geleden kwamen klanten ook in opstand. Toen was het de Postbank die gered moest worden. Met website 'De Postbank moet blijven' hoopten ze te voorkomen dat de bank in handen zou komen van de ING Bank en dat het iconische beeld van de blauwe leeuw uit het straatbeeld zou verdwijnen.

Richard Otto, schrijver van het boek Verdwenen Merken, verklaart: "De Postbank was een volksbank. Die bank was van iedereen, van 15 miljoen mensen. ING werd als arrogant gezien. Dat wilden ze niet."

Reclames in collectief geheugen

De blauwe leeuw, het liedje '15 miljoen mensen' en de talloze bekende gezichten: de reclames van de Postbank zijn onderdeel van het collectieve geheugen. Iedereen kende de slogan 'Giroblauw past bij jou'. Richard Otto: "De Postbank was, zoals ik dat noem, een lovebrand'. Een merk waar Nederland van hield."

Het verdriet om het verdwijnen van Postbank was van korte duur. Door de economische crisis werden Nederlanders gedwongen zich drukker te maken om andere zaken. "Na een bepaald moment is de emotie eruit. Het is net als je weggaat bij een bedrijf: Iedereen omarmt je, maar de dag daarna is het back to business", aldus Richard Otto van Verdwenen Merken. De kans dat de emotie rond XS4ALL blijft aanhouden, lijkt dus klein.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.