Vergeet de mannen die fanatiek hele nachten doorhalen achter hun computer, Playstation of Nintendo. Juist vrouwen blijken meer te gamen dan mannen. Althans, dat zegt online betaalplatform PayPal. Zij trekken die conclusie uit eigen onderzoek. Maar klopt het wel?

Met spelletjes zoals Candy Crush, Angry Birds en Pokémon Go is de gamewereld erg toegankelijk geworden. Dat zegt Jim Vorwald, game-recensent van GamerGeeks. "Gamen is een heel breed begrip. Mensen die op Facebook een spelletje spelen of even tussendoor op hun telefoon iets spelen, dat wordt ook als gamen geteld." Dat verandert de definitie van een 'gamer'. "In die zin zijn videogames niet meer de nerds achter hun computer of gasten op de bank die Call Of Duty of FIFA spelen. Ik snap daarom de conclusie van PayPal wel. Sterker nog, mijn moeder speelt continu games op Facebook. Die is verslaafder dan ik." 

Gamen vrouwen echt meer dan mannen?

E-sports

Maar hoe zit het met de deelname van vrouwen aan de hoger aangeslagen games? In de wereld van de e-sports, het competitief spelen van games, is het percentage vrouwen een stuk lager. Daar zijn het vooral mannen die actief zijn. Dat bevestigt Ruben Been, oprichter en CEO van mCon esports, één van de grootste e-sportclubs van de Benelux. "E-Sports gaan natuurlijk aanzienlijker dieper dan een spelletje Candy Crush. Over het algemeen is de interesse van de man in een vroeger stadium ontwikkeld, dus daar ligt de basis. Voor vrouwen is het ook heel lastig om binnen de e-sports hun mannetje te staan. Er wordt vaak negatief gereageerd op vrouwen in die wereld."

'Stijging in aantal, maar niet qua skills'

Petra Stoker is een vrouw die dat wel aandurft. Onlangs heeft ze met haar e-sportteam een wedstrijd gewonnen in Kopenhagen, waarmee ze nummer 1 van de wereld werd. Op dit moment spelen er veel minder vrouwen e-sports op wereldniveau dan mannen. Stoker vertelt dat het een harde wereld is, maar dat ze hoopt dat er meer vrouwen actief in worden. Toch ziet ze al wel verbetering: "Het aantal vrouwen dat games speelt stijgt langzaam. Alleen het niveau, de skills, blijven nog wat achter." 

De kans dat het klopt dat er meer vrouwen dan mannen gamen in Nederland is groot. Dan hebben we alleen wel over de kleinere computerspelletjes. Het is makkelijk en verleidelijk om je telefoon te pakken en een potje Candy Crush of Angry Birds te spelen. Er zijn dan ongetwijfeld veel vrouwen die het moeilijk vinden om hun telefoon weg te leggen. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.