Polarisatie en radicale ideeën sluipen de klaslokalen van onze scholen binnen. Dat blijkt uit het recente onderzoeksrapport ‘Twee werelden, twee werkelijkheden’.

Het onderzoek is in opdracht van het ministerie van Onderwijs opgesteld door journaliste Margalith Kleijwegt, die het afgelopen jaar diverse vmbo’s, hbo’s en mbo’s bezocht. Haar conclusie is dat tegenstellingen groter worden. Zowel autochtone als allochtone leerlingen radicaliseren.

Zomaar wat gesprekken op het schoolplein die ze noteert: ‘Het Syrische jongetje Aylan Kurdi is niet dood, de bekende foto is in scène gezet om medelijden te krijgen voor vluchtelingen.’

‘De aanslag op de redactie van Charlie Hebdo is door zionisten uitgevoerd.’ 

Maar hoe kun je polarisatie in de klas tegengaan? In Radio EenVandaag een gesprek met docent filosofie en Nederlands van het Barlaeus Gymnasium, Alexander Kauffman. Ook spreken we met Ilias El Hadioui, socioloog aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Wat zijn uw ervaringen met radicaliserende jongeren?

In de rubriek In het nieuws op Radio EenVandaag kijken we elke dag naar het gesprek van de dag. TrendingVandaag-redacteur Lammert de Bruin bespreekt de reacties van luisteraars. Wil je ook reageren? Twitter hierover mee met @Lammert en #EenVandaag of laat je reactie achter via onderstaand formulier.