Het afgelopen jaar waren er opnieuw veel autobranden: 5155 om precies te zijn. Kersverse burgemeester van Vijfheerenlanden Sjors Fröhlich keek zijn ogen uit. "Als je naast iemand staat wier auto volledig in vlammen opgaat, komt dat heel hard binnen."

"In mijn gemeente waren er tijdens de jaarwisseling alleen al 15 autobranden, ongelooflijk", vertelt Sjors Fröhlich, burgemeester van de gemeente Vijfheerenlanden in de provincie Utrecht. Tijdens de jaarwisseling van 2019-2020 ging hij mee met de handhaving. "Ik stond naast mensen wier auto op dat moment in de fik stond. Zo verdrietig."

'Dan heb je toch een gaatje in je hoofd?'

Het raakt Fröhlich dat auto's moedwillig in de brand worden gestoken. "Mensen die hebben gespaard voor een auto die letterlijk in de vlammen opgaat. Dan heb je toch een gaatje in je hoofd, als je dat doet?", vertelt hij.

In 2019 kwam de teller uit op uit op 5155 autobranden, blijkt uit data verzameld door Alarmeringen.nl. Dit is een stijging van ruim 6 procent vergeleken met 2018. Ten opzichte van 2015 vonden er zelfs 38 procent meer autobranden plaats.

Lees ook

Fröhlich werd meer geraakt dan hij verwachtte.

Grote steden

De grote steden kenden logischerwijs de meeste autobranden, omdat daar de meer auto's zijn dan in dorpen. Amsterdam staat met 260 autobranden aan kop. Gevolgd door Den Haag (248), Rotterdam (215), Utrecht (152) en Eindhoven (128). In Tilburg is meer dan een verdubbeling te zien tot 102 stuks.

Opvallend is dat er wel veel overleg is tussen de vier grote steden om autobranden tegen te gaan, maar dat een oplossing nog ver weg lijkt.

Tv-reportage EenVandaag: het aantal autobranden in Nederland is opnieuw gestegen.

'Je moet een heterdaad situatie hebben'

Jasper van der Kemp, criminoloog aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, zegt dat de aanpak van autobranden heel lastig is. "Je ziet nu dat er heel veel pogingen worden gedaan om het aan te pakken, maar het grote probleem is dat het opsporen van daders na een brand heel moeilijk is. Je zult het bijna altijd van een heterdaad situatie moeten hebben. Het is echt mazzel hebben", zegt hij.

"Wat opvallend is, is dat je autobranden wel steeds ziet in bepaalde gebieden en straten. Dat zijn wel situaties waar je iets aan kunt doen met politiewerk." De politie neemt autobranden volgens Van der Kemp erg serieus. "Vooral omdat de gevolgen gewoon gevaarlijk kunnen zijn." Van der Kemp raadt burgers aan om meldingen te blijven doen van verdachte situaties. "Dat is natuurlijk ontzettend vaag, maar de politie heeft wel meldingen nodig om tot actie over te gaan."

Criminoloog Jasper van der Kemp, verbonden aan de VU Amsterdam, zegt in Radio EenVandaag dat opsporen van daders heel lastig is. En verslaggever Laura Kors gaat langs bij Marco Smids uit Heerhugowaard. Drie van zijn auto's zag hij in vlammen op gaan.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.