Voor de glorie van de Olympische Spelen zetten atleten alles opzij. Met hun naasten als steun en toeverlaat. In EenVandaag zes Olympische medaille-kanshebbers en hun familie, die er altijd is: in de schaduw van goud. 

Estavana Polman kan niet wachten. Morgen speelt het vrouwenhandbalteam haar eerste wedstrijd op de Olympische Spelen. Een jaar geleden was de handbalster nog onbekend in ons land. Maar sinds het vrouwenteam tweede werd op het WK staat ze in de schijnwerpers. Ook door haar relatie met voetballer Rafael van der Vaart.   

Voor het eerst in de  geschiedenis is een Nederlands handbalteam doorgedrongen tot de Olympische Spelen. De trotse ouders van topscorer Estavana Polman zitten op de tribune in Rio om hun dochter toe te juichen en te steunen. “Ik heb altijd contact met mijn dochter als ze in het veld staat,” zegt moeder Winniefred. “Ze kijkt eerst waar we ergens zitten. Als het goed gaat steek ik m’n duim op en als het beter kan duw ik m'n kin omhoog. Zo van: kom op, beter je best doen.”

Estavana komt uit een sportersgezin. Haar ouders en haar oudste broer hebben altijd gevoetbald. Haar tweelingbroer Dario handbalt op hoog niveau in Duitsland. In het gezin wordt veel over sport gepraat. 

De tweeling is vijf jaar wanneer opa hen meeneemt naar een handbalclub.  En het is liefde op het eerste gezicht. Estavana speelt op haar dertiende al in de eredivisie en wil altijd alleen maar winnen.  De ouders rijden hun kinderen jarenlang overal naar toe; trainingen, wedstrijden, selecties. Estavana: ”Ik heb met m’n moeder meer op de achterbank van de auto gezeten dan naast elkaar op de bank thuis.”

Inmiddels rijden haar ouders iedere maand naar hun dochter in het handbalgekke  Denemarken. Estavana speelt bij Team Esbjerg en is er razend populair. In de auto gaan altijd tassen vol Hollandse kost mee, dat vader Willem heeft klaargemaakt. “Daar is ze gek op. En als ze soms niet zo goed in haar vel zit, rijden we nog een keertje extra. Het is wel je kind, hè.”


Paspoort

Naam: Estavana Polman
Sport: Handbal
Woonplaats: Esbjerg, Denemarken
Leeftijd: 23 jaar (jarig op eerste dag van de Spelen)
Lengte: 1,74m
Gewicht: 65kg
Instagram: estavana
Club: Team Esbjerg

Medailles:
WK 2015: Zilver    


Camera: Wolter Dijksma

Geluid: Sahbi Touati

Montage: Stijn Broekhof

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.