Tips uit de buurt helpen de politie regelmatig om misstanden op te sporen. Maar, dat streeft weleens zijn doel voorbij. Wanneer wordt melden, klikken?

75 procent van de wietplantages in Nederland wordt opgerold na tips uit de buurt. Toch missen die tips soms hun doel. Jan en Jannie uit Hasselt weten er alles van. Ze werden erbij gelapt omdat ze om medicinale redenen een paar wietplanten in hun tuin hadden staan. Het melden krijgt een wrange bijsmaak en leidt tot achterdocht in de buurt.

Onbehaaglijk

Het is 2 weken nadat hun twee wietplanten zijn weggehaald, maar nog altijd hebben Jan en Jannie van Raalte geen idee wie er uit de buurt anoniem geklaagd heeft. "De directe buren waren het zeker niet. Die wisten dat we de planten hadden en vonden het prima", benadrukt Van Raalte.

"Het geeft een onbehaaglijk gevoel". Hij loopt de steeg naast zijn huis is. "De melder moet hier langs zijn gelopen. Dat kan niet anders. De tuin is volledig met schuttingen omgeven. Iemand die graag wil, had de 2 meter hoge planten er bovenuit kunnen zien steken."

Lees ook

Klikken

Het verhaal van de Van Raaltes heeft voor veel beroering gezorgd. In het kort: Jan maakt van de twee wietplanten in zijn tuin wietolie voor zijn vrouw. Jannie heeft de huidziekte psoriasis en wietolie verzacht de pijn en jeuk. Het houden van wiet voor medicinaal gebruik wordt gedoogd, totdat er geklaagd wordt. Dan onderneemt de politie actie. Na een melding bij Meld Misdaad Anoniem haalde de politie de planten weg.

"Het voelt als klikken", zegt Van Raalte. Al 6 jaar teelt hij met veel zorg de wiet voor zijn vrouw. "Je wordt toch weggezet als misdadiger. Het is wel meld 'misdaad' anoniem. Ik ben toch geen misdadiger?"

Pesten

Het houdt het echtpaar continu bezig. In de rij bij de bakker vraagt Jannie van Raalte zich af wie het kan zijn. Niet dat ze iedereen verdenkt. "De meeste mensen zijn lief en hebben met ons te doen. Maar ja, die ene hé? Die meldt zich niet." Ze heeft een vermoeden, maar kan niks hard maken.

Ze kunnen zich niet voorstellen dat de twee planten overlast veroorzaakten. De geur was alleen waarneembaar vlakbij de planten. "Misschien wil iemand ons pesten, maar ik zou niet weten waarom", verzucht Jan.

Lees ook

Verrader

In de speeltuin even verderop zitten buurtbewoners koffie te drinken. Ook zij hebben geen idee wie gemeld heeft. "Je verrader slaapt nooit, dat is wel duidelijk", zegt een vrouw van rond de 40. Een wat oudere buurman vindt het belachelijk dat na een melding de planten al zijn weggehaald: "Wij klagen ook wel eens over iets in de buurt en wordt er nooit wat gedaan."

De zaak van de Van Raaltes heeft veel stof doen opwaaien en zet vraagtekens bij het Nederlandse gedoogbeleid omtrent wiet. D66 heeft Kamervragen gesteld over de proportionaliteit van het handelen van de politie en wil dat er uitzonderingen kunnen komen voor medicinale wiet. In de gemeenteraad van Zwartewaterland, waar Hasselt onder valt, is ook over de zaak gesproken.

Luister hier naar wat de melding met Jan en Jannie heeft gedaan.