Hij sprak er nooit over en tot dit weekend wist niemand ervan, maar Johan van Dijk speelde een belangrijke rol voor de verzetsgroep CS6. Van Dijk, die overleed in 2004, was fotograaf van beroep en tussen zijn gewone werkzaamheden door hielp hij tijdens de Tweede Wereldoorlog het verzet bij het produceren van valse identiteitsbewijzen.

Een tijd geleden kreeg het Stadsarchief van Amsterdam van de zoon van Johan van Dijk een paar doosjes met negatieven. Zoon Edo bracht ze naar het Stadsarchief omdat daar al veel architectuurfoto’s van de studio Van Dijk waren opgeslagen. En wat bleek: op de negatieven stonden zo’n duizenden foto’s van onbekende mensen. Het Stadsarchief begon de foto’s te onderzoeken en kwam er achter dat veel portretjes pasfoto's voor illegale persoonsbewijzen waren, gemaakt in opdracht van de Amsterdamse verzetsgroep CS6.

EenVandaag bekijkt de foto’s in het Stadsarchief en spreekt met de zoon van Johan van Dijk, Edo. Hij had tot voor kort geen weet van de rol die zijn vader speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Illegale pasfoto's uit WO II ontdekt