Bart Giethoorn is meer dan alleen natuurkundeleraar op het Lentiz Reviuslyceum in Maassluis. Toen hij tweeënhalf jaar geleden nog fulltime lesgaf als natuurkundedocent kon hij zijn creativiteit niet meer kwijt. Nu geeft hij met zijn eigen bedrijf ook trainingen aan docenten over gamification in de klas. Een leraar die lesgeeft aan leraren over lesgeven, dus.

De 'duobaan' van leraar en bedrijfseigenaar die Giethoorn voor zichzelf heeft gecreëerd past goed bij de visie die de VO-raad heeft voor het onderwijs, dat nu nog te 'star' is. Volgens de raad moet het makkelijker worden voor mensen om les te gaan geven. Zo moet het bijvoorbeeld aantrekkelijker worden voor mensen met ruime ervaring in het bedrijfsleven om les te gaan geven. Voor Giethoorn werkt het in ieder geval goed.

Creatievere invulling

Tweeënhalf jaar geleden besloot Giethoorn, destijds nog fulltime natuurkundeleraar, dat het anders moest. “Ik kon niet meer de lessen geven die ik wilde geven.” Helder uitleg geven dat lukte hem nog wel, maar hij zag zijn leerlingen liever niet simpelweg opgaven maken. “Ik wil dat een creatievere invulling geven.” Maar door zijn fulltime werk had hij te weinig tijd om de volgende lesdag goed voor te bereiden.

Spellen

Gamification is hier het sleutelwoord. Giethoorn is groot voorstander van het gebruik van spellen in de les. Die spellen hoeven niet per se leuk te zijn, maar wel boeiend en natuurlijk leerzaam. Giethoorn had er al eens een workshop over gegeven en weet er veel van. Maar het in je lessen verwerken kost natuurlijk voorbereidingstijd.

De natuurkundeleraar stapte naar zijn teamleider op school en maakte nieuwe afspraken. Hij zou nog twee dagen in de week werken, en de rest van de tijd een eigen bedrijf opstarten: Playbook Gamification. Een bedrijf dat trainingen geeft in gamification aan docenten.

Profijt

Sindsdien gaat het goed. Niet alleen haalt Giethoorn meer plezier uit zijn werk en kan hij zijn creativiteit ten volle benutten. Ook de school en zijn leerlingen profiteren van zijn expertise op het gebied van gamification. Zo sleepte Giethoorn een subsidie voor zijn school in de wacht voor innovatie binnen de school.

In EenVandaag een persoonlijk gesprek met zzp’er en docent Bart Giethoorn.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.